Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přirozený porod po dvou císařských řezech

Dobrý den, jsem potřetí těhotná, předchozí dva porody proběhly oba císařským řezem. Každý však z jiného (jednorázového)důvodu, nezdá se, že bych měla nějakou trvalou indispozici, která by mi bránila rodit přirozeně. Při kontaktu s porodnicemi jsem se dozvěděla, že nemám možnost zkusit znovu rodit přirozeně a že pokud chci rodit v dané porodnici, musím souhlasit s plánovaným císařským řezem. Zatím jsem nenašla porodnici, kde by byli ochotni mě nechat zkusit rodit a případně provést operaci až pokud nastanou problémy. Jak mohu postupovat? Zdá se mi, že mám na výběr jen dvě možnosti - buď souhlasit s preventivním zákrokem, který nechci, nebo nechodit na předporodní prohlídky a dorazit do porodnice až při probíhajícím porodu. Druhá možnost mi ale připadá nezodpovědná, ráda bych prohlídky absolvovala, abych věděla, že je vše v pořádku. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Lucie

Odpověď:

Dobrý den,

postup porodnic, se kterým jste se setkala, je velmi problematický. Nemocnice nemůže podmiňovat přijetí pacienta k ošetření tím, že v předstihu bude souhlasit s určitým léčebným postupem. Pacienta může odmítnout, jen pokud již má tolik pacientů, že nemůže zajistit potřebný standard péče, nebo nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta. Postup porodnic, kdy vás odmítají zaevidovat a přijmout k předporodní péči, pokud nebudete souhlasit předem s císařským řezem, je protiprávní. Proti jejich jednání je možné např. podat stížnost zřizovateli porodnice. Více o postupu při podávání stížnosti najdete na našich stránkách. Tento postup může přimět porodnici, aby vás přijala bez jakýchkoli podmínek.

Zdravotní služby (jako je porod a související hospitalizace) lze navíc pacientovi poskytnout jen na základě tzv. informovaného souhlasu. Tedy i poté, co jste už přijata do porodnice, nemusíte automaticky přistoupit na všechny lékařské zákroky, které lékaři navrhují. I pokud jste k nim dala souhlas dříve, je možné ho odvolat. Hrozí ovšem, že váš stav bude natolik závažný, že se lékaři rozhodnou postupovat bez vašeho souhlasu císařským řezem. To je ze zákona možné, pokud to bude nutná a bezodkladná péče, tedy bude v ohrožení zdraví a život váš a vašeho dítěte.

Je ale pochopitelné, že chcete, aby lékaři respektovali vaše přání automaticky, a při samotném porodu nechcete být v nepřátelském prostředí, kde musíte se zdravotníky neustále vyjednávat a nedůvěřujete jim. Každý pacient má právo na volbu zdravotnického zařízení, kde se nechá ošetřit. Můžete se tedy snažit hledat, jako jste to dělala dosud, takové zdravotnické zařízení, kde vašemu požadavku rodit přirozenou cestou vyjdou vstříc. Lze také případně konzultovat situaci s odborníkem, kterému důvěřujete, a získat jeho na názor na to, zda je císařský řez opravdu nezbytný, což vám může pomoci při rozhodování o vašem dalším postupu.

Přejeme, ať se vám podaří situaci vyřešit a ve zdraví přivítáte nového potomka.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS