Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Překlad pacienta bez souhlasu rodiny

Dobrý den,

může nemocnice odsouhlasit převoz pacienta, který je v bezvědomí, bez souhlasu nejbližší rodiny?

 

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má podle § 11 odst. 1 písm. b) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, právo na výběr zdravotnického zařízení, které je ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně. Toto zdravotnické zařízení může přijetí pacienta odmítnout pouze, pokud má takzvaně plno. Pokud byl pacient již jednou do zdravotnického zařízení přijat a toto zdravotnické zařízení je schopno mu poskytnout potřebnou péči, tak neexistuje zákonný důvod pro to, aby byl pacient proti své vůli převezen jinam.

Lékař však může na základě komplexního posouzení zdravotního stavu pacienta rozhodnout, že pro něj bude vhodnější ho převést jinam, např z důvodu, že mu jinde poskytnou odbornější péči nebo aby se naopak uvolnila místa pro komplikovanější případy. Bez souhlasu pacienta je možné provést zákrok a tedy nechat jej i převést do jiného vhodného zařízení, pokud není možné vzhledem ke zdravotnímu stavu nemocného vyžádat si jeho souhlas a jde o neodkladné výkony nutné k záchraně života či zdraví, tedy například pacient v bezvědomí. O převozu rozhoduje pacient sám, není možné, aby za něj rozhodovala rodina. 

Pokud je pacient v bezvědomí a rodina ho chce z vážného důvodu převést jinam, může se nechat některý z rodinných příslušníků soudem ustanovit opatrovníkem a tak může o převozu rozhodnout za něj.

Pokud se však jednalo o přeložení pacienta v rámci jedné nemocnice z oddělení na oddělení, to může nemocnice učinit i bez souhlasu pacienta podle posouzení lékařů.

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS