Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovnělékařská prohlídka + invalidní důchod II. stupně

Dobrý den, jsem poživatelem invalidního důchodu II. stupně. K primární diagnóze je přidána ještě diagnóza depresí z psychiatrie. Pracuji na 12hodin týdně v kanceláři. V souvislosti se zákonem 373/2012 Sb. požaduje zaměstnavatel preventivní prohlídku u smluvně zavázaného "závodního" lékaře. Jelikož navštěvuji kvůli své nemoci mnoho lékařů a praktickou lékařku mám "pouze" na sepisování zprávy pro posudkové lékaře. Žádný lékař nemůže předepsat ja lék či vyšetření bez písemného souhlasu ošetřující lékařky.

K čemu v tomto případě registrace u dalšího lékaře a zdravotní prohlídka? Neexistuje "vyjímka" pro poživatele invalidního důchodu? Co může praktický lékař ověřit?

Když pominu, že opravdu nechci dokládat svůj zdravotní stav, včetně depresí a spojených psychických diagnóz, cizímu lékaři – nemohu se bránit tím, že podrobnosti o mém zdravotním stavu jsou citlivými informacemi? A pro zaměstnavatele je nutný „jen“ výsledek rekomendace. Velice Vám děkuji!

Beagle

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se Vám za pozdní odpověď.

Pro přehlednost váš dotaz rozdělíme na tři otázky.

1. K čemu slouží pracovnělékařská prohlídka?

Zaměstnavatel nesmí přidělovat zaměstnanci práci, která neodpovídá jeho zdravotnímu stavu. Za tímto účelem musí zaměstnavatel znát zdravotní stav zaměstnance, k čemuž slouží zdravotní prohlídky realizované lékařem, který poskytuje zaměstnavateli tzv. pracovnělékařskou péči.

2. Kdo provádí prohlídku? Je prohídka povinná?

Podle zákona je zaměstnavatel je povinen sdělit zaměstnancům, které zařízení závodní preventivní péče jim poskytuje závodní preventivní péči, tedy ke kterému lékaři mají na prohlídku jít. To však neznamená, že musí mít smlouvy jen s jedním zdravotnickým zařízením. Menší zaměstnavatelé často akceptují jako pracovního lékaře i praktického lékaře zaměstnance. Tento postup ale nezávisí na tom, zda máte či nemáte přiznán invalidní důchod. 

Jste ze zákona povinen podrobit se pracovnělékařské prohlídce. Prohlídka u pracovního lékaře je povinná pro určité skupiny zaměstnanců, zejména pro náročná povolání a rizikové kategorie práce. Pro zaměstnance zařazené v první kategorii je možné, aby pracovnělékařskou prohlídku absolvovali u svého praktického lékaře a ne u takzvaného závodního lékaře.

3. Budou zveřejněny vaše citlivé údaje?

Váš lékař Vašemu zaměstnavateli nemůže sdělit Váš zdravotní stav v tom smyslu, že by napsal, kterými chorobami trpíte či jaké jste absolvovala operace, které léky berete a podobně. Lékař může pouze napsat posudkový závěr o tom, zda práci můžete vykonávat či ne. Dále lékař uvede údaje o pracovním zařazení posuzované osoby, dále údaje o druhu práce, režimu práce, o rizikových faktorech ve vztahu ke konkrétní práci, míře rizikových faktorů pracovních podmínek vyjádřené kategorií práce podle jednotlivých rozhodujících rizikových faktorů pracovních podmínek,

Pracovnělékařské služby hradí zaměstnavatel poskytovateli pracovnělékařské prohlídky.

Vaše Férová nemocnice

 

10.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS