Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poskytování informací partnerovi ne-manželovi

Dobrý den, dočetla jsem se na vašich stránkách o doporučení napsat, že chci, aby mému partnerovi byly poskytovány informace o mém zdravotním stavu. Ráda bych s vámi zkonzultovala, že následující text je z právního hlediska v pořádku:

*****

Tímto prohlašuji, že si přeji, aby "jméno a příjmení, OP… trvalé bydliště…" dostával informace o mém zdravotním stavu a rozhodoval o zdravotních zákrocích v případě, že nebudu moci tato rozhodnutí kvůli svému zdravotnímu stavu dělat sama.


Jméno a příjmení pacientky
OP…
Trvalé bydliště…
****

Děkuji!!

KatkaSp.

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše prohlášení takto vypadat může, pro úplnost by bylo dobré doplnit, jakým způsobem budou Vašemu partnerovi sdělovány tyto informace.

na základě § 33 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) pacient při přijetí do péče může určit osoby, které mohou být informovány o jeho zdravotním stavu, zda mohou tyto osoby vyslovit souhlas nebo nesouhlas s poskytnutím zdravotních služeb a současně může určit, zda tyto osoby mohou nahlížet do zdravotnické dokumentace o něm vedené. Stejně tak pacient může vyslovit zákaz poskytovat informace o zdravotním stavu kterékoliv osobě kdykoliv po přijetí do péče.

Záznam o vyjádření pacienta je součástí zdravotnické dokumentace o něm vedené; záznam podepíše pacient a zdravotnický pracovník. Součástí záznamu je rovněž sdělení pacienta, jakým způsobem mohou být informace o jeho zdravotním stavu sdělovány.

Je tedy nutné, aby se toto Vaše prohlášení stalo součástí Vaší zdravotnické dokumentace, musí jej podepsat kromě Vás také zdravotnický pracovník a je nutno doplnit způsob, jakým budou informace o Vašem zdravotním stavu partnerovi sdělovány.

Vaše Férová nemocnice

 

12.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS