Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podmínění vydání léků očkováním a informovaný souhlas

Dobrý den, může dětský lékař podmínit vydání receptu na léky očkováním? Dítě je poslední měsíce, prakticky pořád nemocné a proto už třetí měsíc posunujeme očkování. Teď to vypadá, že se rozhodla naočkovat ho za každou cenu. Odmítla nám vystavit recept na léky, které syn potřebuje, s tím že ho napíše až bude naočkovaný. Má poruchu spánku, bez léků má noční můry, budí se s křikem i 20x za noc. Paní doktorka to moc dobře ví. V kontraindikacích očkování je napsána časná rekonvalescence a oslabení imunitního systému. To my bohužel nezjistíme, neb nás vytrvale odmítá někam poslat. Podle toho co jsem zjistila tak má Infanrix přeočkování mezi 5. a 6. rokem. Nenašla jsem přesný týden očkování. Děkuji za odpověď.

Mishaczek

Odpověď:

Dobrý den,

lékař může konat pouze takové úkony, ke kterým dá pacient, respektive u dítěte jeho zákonný zástupce, informovaný souhlas. Pokud tedy nesouhlasíte s podáním vakcíny u Vašeho dítěte, protože máte pochybnosti o správnosti lékařského postupu a nebo z jakéhokoli jiného důvodu, lékař nesmí tento zákrok proti Vaší vůli na dítěti vykonat. Informovaný souhlas není třeba pouze ve výjimečných situacích (např. při bezvědomí pacienta a podobně), čehož se Vaše situace netýká.

V informačním letáčku vakcíny Infanrix je uvedeno, že je nutné přeočkovat mezi 5. a 6. rokem. Jelikož tedy není uveden konkrétní den, týden nebo měsíc tohoto přeočkování, domníváme se, že je možné přeočkovat kdykoli v tomto čase.

Doporučujeme ještě jednou prokonzultovat situaci s ošetřujícím lékařem. Pokud bude lékař proti Vašemu přesvědčení trvat na podání vakcíny, a zároveň nebude chtít vydat recept na nutné léky, zvažte změnu lékaře, na což máte nárok (ze zákona máte nárok na změnu lékaře jednou za tři měsíce).

Pokud budete chtít problém aktivně řešit, je možné také podat stížnost k poskytovali zdravotních služeb, kde lékař pracuje. Podání stížnosti je bezplatné a umožní napravit případné nedostatky v poskytování zdravotní péče. Případně je možné podat stížnost k České lékařské komoře. Více o stížnostech se dozvíte v již zodpovězených otázkách zde a zde.

Podle našeho názoru je toto jednání lékaře i blízko trestní postižitelnosti za vydírání, protože lékařka se vás snaží donutit k očkování dítěte tím, že vám nenapíše předpis na léky, které váš syn potřebuje. Podání trestního oznámení však velmi důkladně zvažte, případně se obraťte na advokáta, který má v trestních věcech více zkušeností a je schopen Vám poradit, zda se obrátit na orgány činné v trestním řízení. Prokazování vámi tvrzených skutečností nemusí být jednoduché.

Vaše Férová nemocnice

15.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS