Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře

Dobry den,
asi 1,5 roku chodim ke svemu ORL lekari s bolesti leve nosni dutiny a problemy s krcnimi mandlemi. S lekarem jsem se dohodla na odstraneni krcnich mandli a protoze nezjistil zadny problem v leve nosni dutine tak doporucil nemocnici, ze pri odstranovani mandli v celkove narkoze aby se podivali zaroven do leve nosni dutiny a kdyz najdou nejaky problem aby mi dutinu trochu procistili. Pri nastupu do nemocnice mi rekli ze se podivaji do obou nosnich dutin. Protoze jsem mela asi ve 12 letech velkou operaci prave nosni dutiny, kde mi rekli ze od te dobu bude na rtg videt nalez v prave dutine, proto jsem je na toto upozornila a zaroven rekla ze nemam s pravou dutinou zadne problemy. Primar spolecne s doktorem ktery me mel operovat mi arogantne rekli ze se stejne podivaji do obou dutin. Tesne pred operaci jsem znova upozornovala lekare at se diva do leve nosni dutiny. Po probuzeni z narkozy kde me odstranili krcni mandle jsem mela zaroven velkou tamponadu v prave nosni dirce a obrovske bolesti, navic jsem nemohla moc dychat z duvodu tamponady prave dutiny. Jak jsem na tom byla po psychicke strance nemusim ani psat kdyz jsem zjistila ze me operovali druhou stranu se kterou nebyl zadny problem.Pritel kdyz to videl se domahal promluvit s operujicim lekarem ale bohuzel marne. Asi po 2 dnech jsme se dozvedeli od lekarky ktera byla na op. sale a potom i od lekare ktery operaci provadel za mi dutina se rozdelila kosti na dve casti a on odstranil kost aby ktera rozdelovala dutinu. Pripominam ze s ravou dutinou nebyl zadny problem po 20 let a navic jsem aninechtela zakrok na pravou nosni dutinu.ted mam strach aby nenastaly nejake komplikace navic jeste s pravou stranou.Prosim oradu jak postupovat v teto situaci a pripadne jakou castku pozadovat po nemocnici. Diky.

mluvka

Odpověď:

Dobrý den,

ve vaší situaci se můžete bránit v podstatě dvěma způsoby. Mírnějším prostředkem je podání stížnosti k nadřízenému lékaři, který pochybil, případně přímo k České lékařské komoře (u ČLK to však musíte stihnout v jednoroční lhůtě ode dne, kdy vám byl proveden zákrok, při kterém lékař pochybil). Důsledkem této stížnosti je, že se prošetří jednání lékaře v jakémsi "disciplinárním řízení" a v případě, že bude uznáno pochybení, bude mu uložena pokuta nebo zákaz nadále vykonávat lékařskou profesi.

Pro vás mnohem účinnější bude ale obrátit se na soud v občanskoprávním řízení. Místně příslušným bude v tomto případě okresní soud v místě sídla nemocnice. Doporučujeme vám při formulaci žaloby obrátit se na advokáta, který vám pomůže s žalobou i v řízení před soudem a pomůže vám také při určení výsledné částky, soudy přiznávané částky se pohybují ve statisících.

Oba tyto prostředky (stížnost i žalobu k soudu) můžete použít paralelně, což bychom vám ve vašem případě taktéž velmi doporučovali.

Přejeme vám hodně štěstí.

Vaše Férová nemocnice.

2.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS