Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Písemně deklarovaný nesouhlas rodiče

Dobrý den,
že stačí souhlas jednoho rodiče se zákrokem na malém dítěti je jasné (není znám postoj druhého rodiče), ale je povinen respektovat lékař můj zamítavý postoj který jsem mu ústně i písemně podal a matka nezletilého na zákroku trvá (jedná se o estetický zákrok).
Může lékař provést zákrok přes jasně deklarovaný nesouhlas druhého rodiče?
děkuji

táta

Odpověď:

Dobrý den,

Občanský zákoník (dále jen NOZ) stanoví, že obecně postačí, aby za dítě vůči třetí osobě jednal jeden rodič. Situaci kdy dva zákonní zástupci jednají vůči lékaři rozdílně, řeší, tak že se nepřihlédne k projevu žádného z nich (§ 32 NOZ) a lékař, tedy nemůže poskytnout žádné zdravotní služby.

Pokud spor mezi rodiči přetrvá (a nejedná se o neodkladnou ani akutní péči, jejíž neposkytnutí by ohrozilo život dítěte, nebo naopak o naprosto obvyklé zákroky jako např. předepsání obvyklých léků, což se ve vašem případě pravděpodobně nejedná) použije se ustanovení, podle kterého soud na návrh jednoho z rodičů rozhodne, který z rodičů a jak bude za dítě vůči lékaři jednat (§ 877 NOZ).

Dále je vhodné zajímat se o názor vašeho dítěte, protože k obvyklým zákrokům nezanechávajícím trvalé nebo závažné následky (množství takových zásahů asi nebude velké, napadá nás např. bělení zubů), může, pokud mu to jeho rozumová a volní vyspělost umožňuje, dát souhlas se zákrokem sám nezletilý. (§ 95 NOZ).

Pokud ví lékař o Vašem nesouhlasu se zákrokem nemůže zákrok provést pouze na zakládě souhlasu druhého rodiče.  Pokud by nezletilý se zákrokem souhlasil a lékař by jej považoval za obvyklý a nezanechávající trvalé nebo závažné následky, může být zákrok proveden i na základě prostého souhlasu nezletilého. Pokud bude druhý rodič na zákroku trvat, měl by se obrátit na soud, který rozhodne o tom, zda a jak bude zákrok proveden.

Vaše Férová nemocnice

9.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS