Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Operace plotének, pracovní úraz

Dobrý den, měl jsem v dubnu 2011 pracovní úraz a došlo prý ke zborcení páteřního kanálku. Po různých rehabilitacích a vyšetření jsem podstoupil v lednu 2012 operaci, kdy mi měl být kanálek zrekonstruován šrouby. Doktor, i když celý rok z Ct a Mag.rezonance tvrdil, že ploténky jsou naprosto v pořádku se při operaci rozhodl, že prý bych se jednou nejspíš vrátil i s ploténkama, a bez mého souhlasu provedl i výměnu plotének. Má lékař právo provést operaci, o které jsem nebyl informován, se kterou jsem nesouhlasil, něčeho o čem on i jiná lékařka prohlásila, že je v pořádku a co mi operoval? Co kdyby mě to v budoucnu bolelo? Nyní nemohu chodit, mám přísný klidový režim, v dubnu mi končí neschopenka, má lékařka mi nedala jinou možnost než ID, ale posudkový lékař mi ID schválit nechce. Já se k němu dostavit nemohu kvůli zdr.stavu, ale on ID schválit nechce. Co mohu dál dělat? Prý se mám dostavit k posudkovému lékaři 21.2.2012, já se ale nemohu přepravovat jinak než sanitou i na kontrolu 15.3.2012 mám sanitu objednanou.

11baron11

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče vašeho prvního dotazu, lékař má právo provést zákrok, ke kterému nemá souhlas od pacienta, v případě, že tento souhlas již není možné získat, tedy že je pacient například v narkóze, a je to nezbytné pro záchranu pacientova života a zdraví. Bohužel nejsme schopni posoudit nezbytnost tohoto zákroku z lékařského hlediska, neboť jsme pouze právní poradnou, nicméně můžete zvažovat žalobu.

V případě posouzení nároku na invalidní důchod a vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu a neschopnosti dostavit se k posudkovému lékaři je potřeba, abyste se bezodkladně a s udáním důvodů omluvil, aby vám mohl být poskytnut náhradní termín jednání a vy jste se mohl dostavit k posouzení.

Za předpokladu, že by vám nakonec nebyl invalidní důchod přiznán, je možné proti tomuto rozhodnutí podat námitky. Lhůta pro podání námitek činí 30 dní ode dne, kdy vám bylo rozhodnutí doručeno, a podává se k orgánu České správy sociálního zabezpečení - oddělení námitkového rozhodování, jehož rozhodnutí napadáte. Je nezbytné, aby bylo v podání uvedeno, kdo tyto námitky podává, v jaké věci, proti kterému rozhodnutí námitky směřují a co navrhujete. Vzor námitky naleznete na stránkách Ligy vozíčkářů nebo také zde.

Vaše Férová nemocnice

 

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS