Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí poskytnutí doporučeného vyšetření

Dobrý den. Dcera má absolvovat předoperační vyšetření k operaci nádoru v prsu. Jako součást vyšetření si nemocnice vyžádala i EKG. Naše praktická lékařka odmítla dát dceři doporučení s tím, že to není nutné, i když na žádosti z nemocnice je výslovně uveden požadavek na EKG vyšetření. Má na to praktický lékař právo odmítnout požadované doporučení na vyšetření? Děkuji za odpověď.

ivka

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel na to, zda je možné, aby obvodní lékař nerespektoval požadavek specialisty, neexistuje v zákoně uspokojivá odpověď.

Ze zákona o veřejném zdravotním pojištění vyplývá, že pacient má nárok pouze na takové zdravotní služby, které jsou v rámci léčení účelné a potřebné. Neříká však již, jakým způsobem postupovat, pokud se jeden z lékařů domnívá, že vyšetření by bylo účelné a druhý ne.

Metodický pokyn pro lékaře týkající se předoperačních vyšetření rozlišuje dvě části předoperačního vyšetření a to část povinnou a část podmíněnou. EKG spadá právě do podmíněné části a nemusí být tudíž součástí každého předoperačního vyšetření. Je povinné v případech, kdy je pacientovi více než 40 let a u pacientů s onemocněním srdce.

Doporučujeme Vám obrátit se v této věci na specialistu, který Vás původně na předoperační vyšetření poslal. Může si chybějící EKG doplnit i dodatečně přímo v nemocnici.

Vaše Férová nemocnice

12.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS