Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí pomoci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám právo odmítnout veškerou lékařskou pomoc a to i odvoz sanitou, i v případě bezvědomí a zda existuje nějaký formulář, že nechci pomoc.

Odpověď:

Dobrý den,

odpověď na Váš dotaz jsme rozdělili na dvě části:

Odmítnutí konkrétní léčby

Vaše právo nebýt léčen, pokud si to nepřejete, by mělo být silnější než lékařova povinnost léčit. V případě, že odmítnete nějakou léčbu (a jste způsobilá takovéto rozhodnutí učinit), lékař by to měl respektovat a měl by si nechat od Vás podepsat negativní revers. Tento postup je možný uplatnit v případě konkrétního léčebného postupu, který by Vám lékař navrhl.

Přání týkající se možných budoucích zákroků

Současná česká právní úprava bohužel dříve vyslovené přání pacienta a jeho případnou závaznost pro lékaře nijak neupravuje. Liga lidských práv se ale zejména s poukazem na článek 9 Úmluvy o lidských právech a biomedicíně, kterou Česká republika ratifikovala, delší dobu zasazuje o respektování dříve vysloveného přání pacienta, pokud to situace umožňuje.

Samozřejmě ale existují i situace, ve kterých dříve vyslovené přání pacienta lékaři nemohou respektovat (například pokud by pacient požadoval po lékaři protiprávní jednání, od vyslovení přání uplynula dlouhá doba a lékařská věda od té doby pokročila, apod.). Přání odmítnout veškerou lékařskou pomoc spadá z právního i etického pohledu mezi velmi sporná přání.

Problematické může být vyloučit veškeré lékařské zásahy, které by mohli v budoucnu přijít. Aby ale byly šance na respektování přání co nejvyšší, doporučujeme Vám projevit přání co nejpečlivějším a nejprůkaznějším způsobem. Vhodné je například sepsat své přání včetně konkrétních situací, ve kterých si nepřejete, aby Vám byla poskytnuta pomoc, tuto listinu opatřit notářsky ověřeným podpisem a nechat ji u osoby blízké, která ji v případě nutnosti předá lékařům. Zároveň můžete mít totožnou listinu také neustále u sebe.

Je také možné Vaše přání zapsat do zdravotnické dokumentace a opatřit jej Vaším podpisem, případně podpisem svědků. Tento postup přichází v úvahu například v případě dlouhodobého pobytu v nemocnici s výhledem na nepříznivý vývoj zdravotního stavu.

Nelze však zaručit, že tento postup bude fungovat pro všechny případy, které by mohli v budoucnu nastat (ztratíte vědomí na ulici a přivolaný lékař či zdravotník Vám pomoc poskytne – jelikož jste v bezvědomí, nemá jak zjišťovat, zda se zákrokem souhlasíte).

Bližší informace můžete najít na stránkách Férové nemocnice zde a zde.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS