Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s rozhodnutím neresuscitovat

Dobrý den, mám dotazy ohledně svého druha, který leží v komatu. Zajímá mě, jestli mohu nesouhlasit s lékařským rozhodnutím mého druha neresuscitovat v případě potřeby. Také mu byla na základě anesteziologa určeno nerozšiřovat terapii, což mi vysvětlili tak, že mu v případě potřeby nepodají antibiotika a nechají ho odejít. Tento postup mi vysvětlili tak, že je to vzhledem k jeho dlouhodobému stavu normální. Já si toto nemyslím a domnívám se, že by se mohl zlepšit. Také bych chtěla jako družka kopii jeho lékařské zprávy, mám na ni podle nějakého zákona právo? Děkuji.

Missha

Odpověď:

Dobrý den,

současné medicínské poznání umožňuje zachovávat lidský život velmi dlouho, i když je pacient nevyléčitelně nemocný. Eticky je nepřípustné, aby docházelo k takzvané zadržené smrti, pokud je však pacient v bezvědomí a pravděpodobnost, že by se probral, je velmi malá, pak záleží zejména na rozhodnutí lékařů, případně přání příbuzných. To vychází z ustanovení etického kodexu České lékařské komory, které zní: „Vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti však nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu.“

Doporučujeme pokusit se domluvit s lékaři, požádat o větší množství informací. Pokud budete přesvědčena, že jejich postup není správný, můžete podat stížnost lékaři nebo vedoucímu zdravotnického zařízení (řediteli nemocnice). Případně byste mohla podat návrh na vydání předběžného opatření k soudu, o jehož vydání musí soud rozhodnout do 7 dnů. Tím byste mohla dosáhnout toho, aby lékaři Vašeho druha dále udržovali při životě.

Co se týče zdravotnické dokumentace, nahlížet do ní je oprávněna osoba blízká. Vy ve vztahu ke svému druhovi jako osoba blízká vystupujute. To znamená, že Vám mohou být ze zákona sdělovány informace o zdravotním stavu pacienta a může Vám být umožněno nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace (včetně pořizování kopií a výpisů), pokud právě zdravotní stav brání Vašemu druhovi, aby ji k tomu výslovně určil. Samozřejmě za podmínky, že toto Váš druh již dříve nezakázal.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS