Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s hospitalizací

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o právní radu. Má kamarádka má 18-tiletou dceru, která trpí mentální anorexií. V současné době se již dostala na 35-37kg. Dochází ambulantně ke své dětské lékařce, ale všem se nám zdá, že léčbu bojkotuje - váha jí neustále klesá. Dětská lékařka se snažila již několikrát navrhnout hospitalizaci, dcera kamarádky je bohužel plnoletá - tudíž odmítá dát souhlas. Kamarádka si neví rady. Nechce dceru zbavovat soudně svéprávnosti s ohledem na její pozdější život a i zaměstnání. Nechce dceři komplikovat vstup do normálního života - i hospitalizace na psychiatrii se s člověkem tzv. "táhne" již do konce života. Prosím co by jste jí poradili? Děkuji

Martina

Odpověď:

Dobrý den,

dceru Vaší kamarádky bez jejího souhlasu opravdu není možné léčit. Je právem každého člověka, aby rozhodoval sám o svém zdraví. Hospitalizace by byla možná pouze pokud by její stav vyžadoval poskytnutí neodkladné péče a zároveň by tento stav neumožňoval, aby vyslovila s léčbou souhlas.

V rámci projektu Férová nemocncie pracuje tým právníků a není zde žádný lékař, který by Vám mohl poradit jak v situaci postupovat. Poskytneme Vám z tohoto důvodu jen velmi základní informace. Léčba mentální anorexie je dlouhodobá a obtížná a tkví především v psychologické práci s pacientem. Je důležité, aby se dcera Vaší kamarádky především neizolovala od členů své rodiny a přátel. Rodina často pacientovi pomáhá, aby se naučil nebýt se svým tělem nespokojený. Pokud dcera Vaší kamarádky navštěvuje nějaká psychoterapeutická sezení, je třeba ji motivovat, aby žádná nevynechávala.

Více doporučujeme poradit se s odborníkem, který se v této problematice vyzná.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

 

8.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS