Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neinformování příbuzných

Dobrý den, chci se zeptat, kdo informuje příbuzné pacientů např. s polytraumatem, když jsou v komatu. Je to policie, nebo zdravotnické zařízení? Pokud policie - je možné někde uvést seznam lidí, které nemají informovat (myslím blízké příbuzné)? Co se týče např. darování orgánů, existuje registr lidí, kteří si dárcovství nepřejí. Mám však pocit, že ošetřující lékař uvědomuje o přijetí raněného policii, sám nemůže zjistit informace o příbuzných - nebo ano? A platí toto i pro případ úmrtí? Osobně bych nechtěla, aby moji rodiče věděli, že jsem zemřela; jako dávno dospělá mám snad nějaká práva...

MJ

Odpověď:

Dobrý den,

Informova o Vašem stavu by měla nemocnice, ovšem její situace se ztěžuje v případě, že dokumentace neobsahuje kontakty na příbuzné či pověřené osoby. Každý má dle § 33 zákona č. 372/2011 právo omezit okruh osob, které se dozví o Vašem zdravotním stavu: 

Při plánovaném zákroku pacient podepisuje souhlas o provedení zákroku, přičemž zpravidla na stejném dokumentu bývá i prostor po uvedení osob, které mají být o Vašem zdravotním stavu informovány, či nikoli. Máte také možnost uplatnit zákaz o poskytování informací. Takový akt lze vyřknout kdykoli před lékařem, který tuto informaci zanese do zdravotnické dokumentace. Jen pozor, dle nové právní úpravy musíte osoby konkretizovat jmenovitě. Tzn. že nelze uvést generální zákaz všem, ale skutečně musíte vyjmenovat každého, kdo přístup k Vaší dokumentaci ze zákona má ( je jím osobá blízká dále popsána v  § 22 odst. 1. občanského zákoníku), ale vy jim chcete odepřít přístup k těmto informacím. 

Bohužel v České republice neexistuje komplexní systém či registr a zdravotní dokumentace i s Vaším vyjádřením zákazu informování, nemusí dorazit včas do nemocnice, přičemž bez něho bude nemocnice postupovat opět dle zákona. Praktickou radou může být předem donést zákaz do informování do blízkých nemocnic, které Vám budou pravděpodobně poskytovat neodkladnou péči, nebo si takový zákaz si ho alespoň nosit poblíž Vaší kartičky pojišťovny.

Doplňujeme, že jakýkoli zákaz informování neplatí, pokud je pacient nakažen nemocí ohrožující zdraví třetích osob. V takovém případě mají osoby, které přišly s nakaženým do styku nárok na informace o onemocnění. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

23.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS