Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neinformovaní o výsledcích testů

Dobrý den,

před rokem byla moje maminka na preventivní prohlídce u gynekologa. Se zdravotní sestrou se domluvila, že si nemusí o výsledky stěrů z děložního čípku volat, ale že posílají sms, pokud dopadnou výsledky špatně. SMS žádná nedorazila. Jenže když šla maminka teď po roce opět na kontrolu, tak ji zdravotní sestra oznámila, že výsledky byly špatné a mamka to zanedbala, protože nepřišla po půl roce na prohlídku. Mamka samozřejmě reagovala, že ji nepřišla žádná sms, ale sestra tvrdí, že ji posílala. No a teď čekáme na výsledky stěrů a moc dobré prognozy od gynekologa nemá. Prosím poraďte, nělíbí se mi, že by maminka mohla mít rakovinu kvůli nedbalosti zdravotní sestry.

Děkuji

sarcica.a

Odpověď:

Dobrý den,

v tomto případě se nejspíše stala lidská chyba, když zdravotní sestra neodeslala sms zprávu, a její obětí se stala Vaše maminka. Takové chyby se bohužel stávají.

Výsledky o proběhlých vyšetřeních jsou zaznamenávány do zdravotnické dokumentace, ale lékař nemá povinnost Vás o nich zpětně informovat. Bez toho abyste zavolala a sama se informovala si nemůžete být nikdy jista, zda nedošlo například k přehlédnutí údajů, i když jste byla se sestrou domluvena na poslání sms.

Za daných okolností a výše zmíněné domluvy, že Vám sestra zašle sms, můžete po zdravotní sestře žádat náhradu škody, platbu nákladů léčení, ztrátu na výdělku aj. Můžete tak učinil domluvou se zdravotní sestrou v ordinaci, popřípadě podat žalobu. Musíme Vás však upozornit, že daná skutečnost - nezaslání sms - se bude velmi špatně prokazovat.

Vaše Férová nemocnice

3.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS