Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nechci propuštění z nemocnice

Dobrý den, chci se zeptat. Mám v nemocnici na neurologii bratra,který má co 10 minut silné záchvaty. Lékař tvrdí, že jsou částečně epileptické, ale převážně psychické.Už jednou poslali bratra domů s tím, že si má najít psychiatra. Bratrův stav se zhoršil a psychiatr na něj má volno až za měsíc. Proto jsme volali záchranku a bratr je znovu v nemocnici. Lékař mu domluvil převoz na psychiatrickou léčebnu, ale až za týden. Do té doby jej chtějí opět pustit domů, k jeho ženě a třem maličkým dětem (4 roky,3 roky a 4 měsíce).Bratr nemůže být bez dozoru,není schopen si ani zajít na záchod, co 10 minut má záchvat. Může odmítnout propuštění z nemocnice? Je nějaká reálná šance, jak docílit toho, aby do odjezdu na psychiatrii mohl zůstat pod dohledem lékařů a na kapačkách, které mu trošku pomáhají?

Gabka

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že Váš bratr není schopen se sám o sebe postarat a není toho schopna ani jeho rodina, má nárok na zdravotnickou péči.

Váš ošetřující lékař je podle §48 Zákona o zdravotních službách oprávněn přerušit léčbu jen pominou-li důvody k poskytování zdravotní péče anebo pokud prokazatelně předá pacienta do péče jinému odborníkovi, k čemuž doposud nedošlo, a naopak, v domácí péči se pacientův stav zhoršil.

Pacient má dále podle §28 Zákona o zdravotních službách právo sám si zvolit poskytovatele zdravotních služeb odpovídajícího jeho potřebám, proto máte možnost si zvoli ti jinou nemocnici, což bude asi nejjednodušším řešením.

Mohlo by pomoci vyžádat si posudek jiného odborníka, který by potvrdil (nebo vyvrátil) potřebu hospitalizace do doby, než bude pacient přesunut na psychiatrické oddělení. Při této variantě je vhodné mít kopii zdravotnícké dokumentace pacienta, což si pacient vyžádá sám a pokud toho není schopen, udělá to za něj manželka.

Existují také různá zařízení z oblasti sociálních služeb, kde se o Vašeho bratra krátkodobě postarají, nebo mohou poskytnout zdravotnického asistenta, který by jej doprovázel v běžném životě. Tyto služby bývají hrazené i nehrazené, to by bylo dobré zjistit jak u konkrétního centra, tak u bratrovy pojišťovny.

Pokud ovšem trváte na hospitalizaci Vašeho bratra právě v této konkrétní nemocnici, budete muset zkontaktovat například primáře oddělení nebo přímo vedení nemocnice, a pokusit se toto domluvit.

Doufám, že jsme Vám pomohli a přejeme hodně štěstí při řešení situace.

Vaše Férová nemocnice

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS