Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu odmítnout podepsat informovaný souhlas?

Prosím vás, musím podepsat informovaný souhlas s operací mého syna? Nemám z těch papírů dobrý pocit a doktorům nevěřím! Při vyplnění potřebných údajů jsem nic nezatajila, tak proč to nestačí? Připadá mi to jako vydírání a přehazování odpovědnosti za chyby doktorů na pacienta.

almostunreal

Odpověď:

Dobrý den,

účelem informovaného souhlasu je zajistit, aby měl každý pacient k dispozici informace o zákrocích, které na něm budou lékaři provádět. Každý lékařský zákrok tak musí být až na stanovené výjimky proveden se souhlasem pacienta, nebo jeho zákonného zástupce. „Souhlasem“ pacient  (nebo jeho zákonný zástupce) dává povolení k zásahu do těla. Souhlas musí být informovaný, což znamená, že pacient (nebo jeho zákonný zástupce) byl před jeho udělením řádně poučen o průběhu zákroku a případných rizicích zákroku. Podrobnosti o zákroku a případná rizika by vám měl lékař vysvětlit osobně, stejně tak by měl odpovědět na vaše příp. doplňující otázky.

V žádném případě se však nemusíte bát, že byste udělením souhlasu zaručila beztrestnost lékařů a zbavila je odpovědnosti za jejich jednání. Pokud by lékaři nebo ostatní zdravotnický pracovníci při operaci pochybili nebo by neposkytli vašemu synovi náležitou a odbornou péči, tak budou za své jednání odpovědní. Nemusíte se proto obávat souhlas podepsat, ale samozřejmě jen za podmínky, že vám lékař vše osobně vysvětlí.

Pokud souhlas nepodepíšete, vystavujete se riziku, že lékaři odmítnou operaci provést, protože mají nejenom povinnost provést operaci správně, ale zároveň musí prokázat, že operaci provedli se souhlasem.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS