Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař nechce předepsat recepty na důležité léky

Dobrý den,

můj otec má 67 let a není na tom zdravotně dobře. Po propuštění z nemocnice (byl účastníkem dopravní nehody: propíchnutá plíce, zlomená klíční kost, ...) měl naordinováno asi 10 léků. Od té doby chodí co 3 měsíce k internistovi, který mu všechny léky předepisoval (na srdce, na ředění krve, na cholesterol, ...). Jednou mu však řekl, že má příkaz (kvůli úsporám a limitům) mu předepisovat pouze 2 léky na srdce a ostatní mu má psát jeho praktický lékař. Ten mu je nějakou dobu předepisoval, ale při poslední návštěvě mu řekl, že mu už další léky psát nebude (opět kvůli úsporám a limitům). A že si má zajít na pojišťovnu pro "pokyn", že tento praktický lékař je povinen mu tyto léky předepisovat. Zdravotní pojišťovna však žádný takový "příkaz" ani "pokyn" nevydává. Co má můj otec v této situaci dělat, když mu potřebné léky nechce předepsat ani internista, ani praktický lékař.

Děkuji

Gabka

Odpověď:

Dobrý den,

na vystavení receptu na konkrétní lék není bohužel žádný právní nárok, ale lékař by měl postupovat podle odborných zkušeností a znalostí. Pokud se Vaše otci nepodaří s lékaři dohodnout na uspokojivém řešení (tedy na způsobu předepsání léků), má možnost změnit svého lékaře (jak praktického, tak odborného), který může být otevřenější předepisování zmiňovaného léku. V případě Vašeho otce by bylo rovněž vhodné obrátit se k řešení problému na zdravotní pojišťovnu. Při řešení problému u zdravotní pojišťovny může Váš otec upozornit pojišťovnu na to, že je ochoten celou kauzu medializovat.

V České republice funguje systém lékových limitů, které stanovují zdravotní pojišťovny jednotlivým lékařům. Tyto limity jsou stanovovány jako motivace k určité hospodárnosti v systému veřejného zdravotnictví, která by ovšem neměla být na úkor kvality zdravotní péče. Pokud lékař překročí náklady na péči je vůči němu uplatněna „regulační srážka,“ tedy jakási pokuta. V praxi se ale lékaři z důvodu nastavení systému ocitají ve složitých situacích, kdy jim pojišťovny odmítají proplatit úkony nad stanovený limit. Dochází pak například k tomu, že někteří lékaři odmítají léčit „drahé“ pacienty. Tento problém je v současnosti často předmětem diskuzí.

Jako poslední možnost doporučujeme podat stížnost na lékaře, kam a jak se stížnost podává naleznete na našich webových stránkách - zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

3.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS