Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Karenténa - lékař neposkytuje péči nemocnému

Dobrý den,

můj manžel je vážně nemocný. Vyšetření na CT a rentgen ukázaly, že jde o plicní fibrózu a vyloučily tuberkulózu. Chci ho převést do jiné nemocnice, kde mají všechna zařízení a dobrou péči, to mi ale nedovolili, protože nemají výsledky rozboru hlenu na tuberkulózu. Na výsledky musíme čekat devět týdnů, což je pro nemocného člověka dlouhá doba. Manžel je na tom už špatně i psychicky a není mu poskytována vhodná péče. Potřebuji ho dostat alespoň do domácí péče, kde se o něj postarám, ale to taky odmítli.

Nemohu se dívat, jak manžel trpí.

Děkuji za Vaši pomoc.

svetluška

Odpověď:

Dobrý den,

V úvodu nám dovolte Vám i Vašemu manželovi vyjádřit podporu ve Vaší nelehké situaci. Ve Vašem případě je v konfliktu zájem společnosti na omezení šíření infekčních chorob se zájmem jedince na svobodě pohybu.

Zákon o ochraně veřejného zdraví stanoví v § 64 pacientům, u nichž je podezření na závažnou infekční chorobu povinnost podrobit se hospitalizaci. V naší poradně nepracují lékaři ale právníci a nejsme tak schopni posoudit, do jaké míry je devíti týdenní trvání rozborů přiměřené, nicméně informaci o podobné délce rozborů jsme nalezli i zde.

Možnost změnit nemocnici je pro pacienty s podezřením na infekční nemoc také omezena zákonem o zdravotních službách zde, tyto pacienty je možné držet v nemocnici i proti jejich vůli, k tomu jsme se výše věnovali zde.

O tom, že Váš manžel bude držen v nemocnici proti jeho vůli, musí rozhodnout soud a to do sedmi dnů od chvíle, kdy byl soud nemocnicí informován, že Váš manžel již nechce být hospitalizován dobrovolně. Nemocnice má povinnost informovat soud o každém pacientovi, který je v ní držen nedobrovolně do 24 hodin, od té doby kdy se nemocnice o takovém pacientovi dozví. Blíže viz zákon o zvláštních řízeních soudních v § 75 a následující.

Bohužel jsme tedy nebyli schopni najít zákonný nárok na propuštění Vašeho manžela z nemocnice či právní podklad umožňující její změnu.

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

18.5.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS