Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jsem těhotná a chci změnit gynekologa

Dobrý den. Před dvěma roky jsem se přistěhovala do Hradce Králové. Zaregistrovala jsem se k nové gynekoložce, která měla volné místo. Chodím k ní tedy 2 roky, zatím bez vážnějších potíží. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a dozvěděla jsem se, že tato doktorka dost zanedbává léčbu pacientů. Proto jsem se rozhodla, že změním gynekologa, protože bych k ní už neměla důvěru, že to dělá správně. A pro své miminko chci tu nejlepší péči. Jiné ordinace však nepřibírají. Proto bych se chtěla zeptat, zda nejsou povinni vzít těhotnou ženu do nějaké jiné ordinace?

Pavla

Odpověď:

Dobrý den,

každý pojištěnec, tedy i těhotná žena, má právo na změnu lékaře, ve Vašem případě gynekologa, pokud tento nový lékař má smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou. Lékaře můžete změnit jedenkrát za tři měsíce. Gynekolog má však právo, vás za určitých okolností odmítnout, a to zejména v případě, že má již příliš svých pacientek. 

Jinými slovy: přijetím další pacientky by bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o vás nebo o ostatní pacientky, které má již ve své péči.
Tzv. míru únosného pracovního zatížení a závažnost příčiny pro nepřijetí pojištěnce do své péče posuzuje zvolený lékař. Nicméně pokud by Vás přijmout odmítl, pak je Vám na vaši žádost povinen o tom vydat písemné potvrzení.

Bohužel z takto stanovených povinností vyplývá, že gynekolog nemá povinnost upřednostnit těhotnou ženu, pokud již pacientky kvůli vytíženosti nepřijímá.
Doporučujeme Vám však, abyste si o nepřijetí do péče nechala vystavit potvrzení.  Lékaři poté někdy svůj postoj přehodnotí.

Vaše Férová nemocnice

10.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS