Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jaká jsou má práva po odmítnutí invazivní léčby?

Dobrý den, obracím se na Vás s obecným dotazem. Jsem onkologický pacient, který po chirurgickém odstranění zhoubného nádoru odmítl další onkologickou léčbu v provedení chemoterapie a radioterapie. Nyní po několika měsících jsem navštívil lékaře s podezřením na recidivu, která se potvrdila. Odmítl jsem další invazivní chirurgickou operaci, jakož další onkologickou léčbu a nadále se za vlastní prostředky léčím pouze alternativně. Chtěl bych ale nadále kontrolovat svůj zdravotní stav a zejména vývoj nemoci, zda dochází k progresi nebo stagnaci a nebo i k vyléčení. Když jsem nyní navštívil svého onkologa, byl jsem v podstatě odmítnut s tím, že lékař neví, co se mnou, když jsem odmítl klasickou navrhovanou léčbu, že mě nemůže poslat ani na sono vyšetření či jiné, že pokud chci, mám si toto zajistit a zaplatit sám. Proto se dotazuji, jako dlouholetý plátce zdravotního pojištění (je mi přes 50 roků) zda již tedy v této situaci nemám nárok na nic, žádné vyšetření či podpůrnou léčbu a nebo zda se lékař z neznalosti plete. Nechce se mi příliš zdát, že mohu být takto pro svůj postoj vyloučen z lékařské péče. Je zde také otázka, zda mi budou nadále vypláceny nemocenské dávky, případně zda budu mít nárok na invalidní důchod, když jsem odmítl radikální invazivní a onkologickou léčbu dle platných tabulek. Za brzkou odpověď děkuji a jsem s pozdravem,

Laco

Odpověď:

Dobrý den,

na úvod zdůrazňujeme, že jako pacientovi Vám mohou být zdravotní služby (tedy i hospitalizace v nemocnici) poskytovány pouze s Vaším svobodným a informovaným souhlasem. Tedy rozhodně máte právo léčbu odmítnout. Dále rozebereme, s jakými názory se můžete setkat a jaká jsou vaše práva.

Nemocenské dávky

Podle našeho názoru odmítnutí konkrétního typu léčby na dávky nemocenského pojištění nemá vliv. Dle zákona o nemocenském pojištění má nárok na nemocenské pojištěnec, který byl uznán dočasně práce neschopným a jestliže tento nárok vznikl v době, kdy byl nemocensky pojištěn.

Nárok na nemocenské pak nemá pojištěnec, který si úmyslně přivodil dočasnou pracovní neschopnost. Toto je jediné ustanovení, na základě něhož by Vám kvůli odmítnutí léčby mohly být dávky nemocenského pojištění odebrány. Bohužel nemáme dostatečné informace o tom, jak je v praxi toto ustanovení vykládáno. Máme však za to, že odmítnutí péče, a to zvláště ve Vašem případě, kdy léčba je komplikovaná a zřejmě nebyla ani příliš úspěšná, nemůže být automaticky považována za způsobení si dočasné pracovní neschopnosti. Pokud by Vám přesto dávky měly být z tohoto důvodu odebrány, argumentujte tím, že jste si zhoubný nádor rozhodně sám nepřivodil a že usilujete o zlepšení zdravotního stavu jinými prostředky (bude ku prospěchu věci, pokud budete schopen prokázat, že podstupujete jinou léčbu).

Odmítnutí léčby a následná pomoc od lékařů

Pokud by se Vám naskytly určité komplikace a potřeboval byste akutní lékařskou péči, lékaři jsou vždy povinni potřebnou péči poskytnout. Vaše rozhnodnutí nemá vliv na vaše další kroky v léčbě a máte stejná práva jako jiní pacienti i právo na informace o vašem zdravotním stavu.

Podobný dotaz a jeho odpověď si můžete prohlédnout v dotazu Odstoupení z dlouhodobé léčby.

Vaše Férová nemocnice

5.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS