Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak zajistit odbornou péči při porodu doma v roce 2012?

Dobrý den, vzhledem k možnosti schválení novely o poskytování zdravotních služeb a její možné účinnosti od ledna 2012 se chci dopředu informovat, jaký bych měla volit postup, pokud chci rodit doma a chci odbornou zdravotnickou pomoc-porodní asistentku, kterou tím ale nechci nijak ohrozit. Je možné uskutečnit nějaké kroky už teď nebo musím čekat až po porodu (polovina ledna 2012). Pravděpodobně budu jedna z prvních domácích rodiček v novém roce, zajímalo by mě, co mě a asistentku může ze strany státu čekat, případně jak se na to připravit? Rodila jsem poprvé v porodnici, podruhé doma a tu první zkušenost bych celkem nerada opakovala.

rozamina

Odpověď:

Dobrý den,

platná právní úprava ženám nezakazuje rodit doma, platí tedy, že to co není zakázáno je povoleno. Pouze by si žena měla být vědoma všech možných rizik. Více o porodu doma nalezente zde. Co se týče novely vámi uvedeného zákona, zde je situace již komplikovanější, především co se týče porodních asistentek. Jak jsme uvedli v našem stanovisku k tomuto vládnímu návrhu (naleznete jej zde), jedná se především o problematickou pasáž, která porodní asistenky odrazuje od domácích porodů tím, že jim hrozí až milonové pokuty.  V § 11 odst. 5 návrhu zákona je upravena povinnost poskytovat péči pouze v místech uvedení v oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví odmítá porodním asistentkám udělovat registrace k vedení porodu jinde než v nemocničním zařízení, pomoc ženám při porodech doma by mohla být chápána jako výkon služeb bez oprávnění a na místě, které k jejich poskytování není vybaveno. Tento postup je však v rozporu s názorem Evropského soudu pro lidská práva. Podle něho je povinností státu zajistit „právní a institucionální podmínky“ pro svobodnou volbu žen ohledně místa porodu.

Radili bychom vám proto celou situaci důkladně zvážit. Je totiž možné, že porodní asistentky nebudou ochotny po platnosti novely riskovat možnou pokutu. Je sice možnost poté řešit pokutování soudní cestou a domáhat se tak svých práv, nicméně to by mohl být "běh na dlouhou trať", který by mohl trvat několik let.

Vaše Férová nemocnice.

7.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS