Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informovany souhlas

Dobrý den.

Smí nemocnice podmiňovat přijetí k porodu podepsáním informovaného souhlasu, který obsahuje výčet procedur, přičemž s některými nesouhlasím? Pokud tyto procedury vyškrtám a dokument podepíši, smí mě odmítnout? Případně jaký je správný postup?

Děkuji.

Petrus80

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že takovýto postup nemocnice není správný.  

Nemocnice po Vás může vyžadovat informovaný souhlas, a to z toho důvodu, že každý lékařský zákrok musí být proveden se souhlasem pacienta. Tento souhlas musí být informovaný, což znamená, že musíte být před jeho udělením řádně poučena. Je dobré, pokud máte možnost si formuláře prostudovat dopředu a nemusíte se rychle rozhodovat těsně před lékařským zákrokem.

Podle našeho názoru je uvedený postup, při kterém má formulář jen jeden, na kterém jsou všechny vámi popsané úkony dohromady, a proto si pacientka nemůže vybrat, který z postupů si chce vybrat a buď podepíše vše nebo nic. Jako správný považujeme postup, kde vám nemocnice poskytne více formulářů, po jednom pro jednotlivé zákroky, a to předem, abyste si mohla vše v klidu rozmyslet a s lékaři probrat.  I pro nemocnici a lékaře, jako poskytovatele zdravotní péče, je nutné aby měli dopředu přehled o tom, s čím pacient souhlasí.

Svůj souhlas s provedením určitého zákroku můžete navíc vzít kdykoliv zpět. Toto právo máte až do provedení zákroku, souhlas nelze vzít zpět zpětně, až tedy pokud již k operaci či vyšetření došlo. Stejně tak nemusí lékař odvolání souhlasu respektovat, pokud již bylo se zákrokem započato a přerušením by byl pacient ohrožen na životě nebo zdraví.

Navíc můžete při přijetí do péče předem určit osoby, které mohou v zákonem stanovených případech vyslovit souhlas či nesouhlas s poskytováním zdravotních služeb za Vás. Tato situace nastává, pokud nemůžete s ohledem na svůj zdravotní stav vyslovit souhlas s poskytováním zdravotních služeb a nejde-li o zdravotní služby, které lze poskytnout bez souhlasu.

Jako pacient máte svobodné právo si vybrat zdravotnické zařízení, které je ve smluvním vztahu s Vaší zdravotní pojišťovnou. Nemocnice by Vás v tomto případě mohla odmítnout pouze tehdy, jestliže by tím bylo překročeno její únosné pracovní zatížení a nemohla by tak zajišťovat kvalitní péči. Každé odmítnutí převzetí pojištěnce do péče Vám musí být lékařem písemně potvrzeno. Pokud vás v nemocnici omítnout vzít do péče, vyžádejte si jejich písemné vyjádření.

Proti nezákonnému odmítnutí ošetření pak můžete podat stížnost buď u Vaší pojišťovny, nebo můžete podat stížnost u správního orgánu, který poskytovateli udělali oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Více informací o stížnostech se dozvíte zde. Pokuste se najít porodnici, ve které vám vyjdou vstříc a kde vás nebudou do souhlasu se zákroky tlačit.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice.

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS