Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace o převozu pacienta po operaci a mají lékaři právo dát souhlas bez souhlasu manžela?

Dobrý den,

můj dotaz spočívá v tom, že má matka byla operována již dvakrát v nemocnici ve městě X a to s nezhoubným nádorem na mozku. Čeká ji ještě jedna operace - také v této nemocnici. Po druhé operaci ji převezli z oddělení ARO nemocnice ve městě X do 70km vzdalene nemocnice ve městě Y, aniž by nám podali informace o převozu. Můžeme žádat o vraceni pacienta zpět do původní nemocnice i z důvodu návštěv, na které má nárok. Děkuji.

yaron

Odpověď:

Dobrý den,

pokud byl pacient do zdravotnického zařízení přijat a toto zdravotnické zařízení je schopno mu poskytnout potřebnou péči, tak neexistuje zákonný důvod pro to, aby byl pacient proti své vůli převezen jinam. Nemocnice může ukončit péči o pacienta v případě, že předá pacienta prokazatelně s jeho souhlasem do péče jiného zdravotnického zařízení, ať už z důvodu nedostatku kapacity nebo kvalitnějšího poskytování zdravotních služeb tomuto konkrétnímu pacientovi. 

Pokud se Vaše matka nacházela ve stavu, který jí nedovoloval souhlas vyslovit, měla za ni rozhodnout osoba, kterou určila, aby jí byly poskytovány informace o jejím zdravotním stavu, nebyla-li určena nebo nebyla v dané chvíli dosažitelná, manžel, pak rodič nebo jiná známá osoba.

Každý pacient má právo na výběr zdravotnického zařízení, které je ve smluvním vztahu k jeho zdravotní pojišťovně, proto se smí svobodně rozhodnout, zda se do jiné nemocnice nechá převést. Zároveň má pacient ze zákona právo na přítomnost osoby blízké nebo osoby jím určené, stejně jako možnost přijímat návštěvy, je-li umístěn ve zdravotnickém zařízení s ohledem na svůj zdravotní stav, jedná-li v souladu s vnitřním řádem a způsobem, který neporušuje práva ostatních pacientů a poskytování zdravotních služeb.

Nemůže-li Vaše matka sama požádat o převoz do původní nemocnice, kde ji budete moci navštěvovat, domníváme se, že tak můžete učinit sami. V případě, že budete odmítnuti, můžete po nemocnici žádat písemnou zprávu, kde bude uveden důvod odmítnutí. Proti této zprávě můžete podat stížnost ke zřizovateli nemocnice (krajský úřad) nebo zdravotní pojišťovně s tím, že Vám nemocnice odmítá poskytovat zdravotní služby.

Vaše Férová nemocnice

 

14.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS