Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hospitalizace po operaci s dětmi, manželem?

Dobrý den, čeká mě operace (není neodkladná,ale život bez ní je náročný), mám tříměsíční a dvou a půl leté dítě. Mohou být po celý pobyt v nemocnici se mnou? A manžel? Malého kojím, starší dcera mou nepřítomnost velmi těžce snáší. Po operaci se ale nedokážu o děti sama starat - ani o mladšího, potřebovala bych tam manžela.

janule11

Odpověď:

Dobrý den,

zákon upravuje především opačné situace, tedy nárok rodičů na pobyt v nemocnici s hospitalizovaným dítětem. O pobytu rodičů rozhoduje příslušný lékař, a pokud je určí jako tzv. průvodce dítěte při hospitalizaci, je jejich pobyt hrazen ze zdravotního pojištění. Ve Vašem případě je ovšem situace komplikovanější.

Při hospitalizaci může být u Vás neustále průvodce jakožto osoba, která byla přijata do ústavní péče spolu s ošetřovanou osobou. Pro přijetí průvodce je však nutný souhlas revizního lékaře zdravotnické pojišťovny pacienta a průvodce je pacientovi umožněn tehdy, jestliže je jeho celodenní přítomnost nutná vzhledem ke zdravotnímu stavu pacienta. Obvykle se jedná o rodiče, kteří jsou určeni jako průvodci svých nezletilých dětí, nebo jiné osoby, které pečují o stav pacienta. Pobyt průvodce je pak hrazen ze zdravotního pojištění. Můžete tedy revizního lékaře požádat o souhlas s tím, aby byl Váš manžel Vašim průvodcem. Obáváme se však, že Vám v tomto případě zřejmě nebude vyhověno.

Dle zákona má dále pacient právo na přítomnost osoby blízké nebo osoby jím určené, jestliže je to v souladu s jinými předpisy a vnitřním řádem nemocnice a jejich přítomnost nenaruší poskytování zdravotních služeb. 

Listina základních práv a svobod navíc zaručuje právo na bezprostřední nepřetržitý kontakt dítěte s rodiči. Dítě může být od rodičů odloučeno jen rozhodnutím soudu. V praxi některé nemocnice vycházejí rodičům co možná nejvíce vstříc, aby byl kontakt možný, jiné odůvodňují nemožnost kontaktu provozními, kapacitními či jinými důvody. Obecně lze říci, že kontakt rodičů s dítětem by měl být omezen jen z objektivních důvodů, př. infekční choroby. Pouhé provozní příčiny by důvodem pro odmítnutí umožnění kontaktu být neměly. Ačkoli totiž manželovi a dětem nevznikne nárok na lůžko a stravu jakožto doprovodu, právo rodičů být nepřetržitě s dětmi stále mají.

Nárok na ubytování manžela a dětí v nemocnici po dobu hospitalizace tedy nemáte, prakticky Vám však nemůže být bráněno v kontaktu s dětmi, stejně jako v tom nemůže být bráněno Vašemu manželovi. Nejlepším řešením Vaší situace by bylo pokusit se najít takové zdravotnické zařízení, které by vyšlo Vašim požadavkům co nejvíce vstříc, a operaci tam podstoupit. Jestliže nebude Váš manžel revizním lékařem určen za průvodce, bude si muset případný pobyt zaplatit zřejmě v rámci nadstandardu (to samé se týká dětí). V případě, že by se takové zařízení nenašlo, by bylo krajním řešením trvat na právu na kontakt s dítětem a odmítnout vykázání dětí a manžela z nemocnice. Vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu a věku dětí by však takové řešení zřejmě nebylo ani pro Vás samotnou ideální.

 

Vaše Férová nemocnice 

14.1.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS