Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dala jsem souhlas se studenty u porodu, mohu to zrušit?

Dobrý den, chci se zeptat, když jsem udělila souhlas s přítomností studentu u porodu, bylo mi řečeno, že jde pouze o přítomnost a teď jsem se dozvěděla, že mě mohou i ošetřovat nebo šít, jestli tento souhlas mohu dodatečně zrušit? Budou na to brát ohled? Také jsem měla za to, že k porodu půjde třeba jedna studentka jako pozorovatelka, ted jsem se dozvěděla, že jiné mamince se na sál nahrnulo 6 mediků a koukali na ní. To by mi bylo opravdu nepříjemné. Co mám ted dělat? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Mumlik

Odpověď:

Dobrý den,

souhlas pacienta, který jste udělila, jde samozřejmě kdykoliv odvolat nebo upravit. Pokud vám vadí jen počet či míra účasti mediků u porodu, můžete svůj souhlas pozměnit a více specifikovat a povolit jim pouze pozorování či omezit jejich počet např. na jednu osobu. Souhlas který jste udělila tak nemusí mít pouze formu obecného povolení, ale můžete přesně vyjádřit, s čím jste u porodu ochotna souhlasit a s čím už ne.

Váš lékař je povinen odvolání či pozměnění rozsahu souhlasu s přítomností mediků u porodu akceptovat. Toto pravidlo je založeno již mezinárodní Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, která se otázkou souhlasu pacienta zabývá. Změna vašeho rozhodnutí by pak v žádném případě neměla mít na průběh vašeho porodu či přístup k vaší osobě žádný negativní dopad.

Vaše Férová nemocnice

3.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS