Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Co dělat, když nás nechce přijmout žádný lékař kvůli neočkování dítěte?

Dobrý den,
podle zákona máme právo na svobodnou volbu lékaře. Z toho důvodu jsme pro naše dítě pečlivě vybírali lékaře, který by chápal naše rozhodnutí neočkovat nebo alespoň povinné očkování posunout do pozdějšího věku. Při registraci s tím nebyl problém, lékařka říkala, že jen podepíšeme negativní revers. Ovšem když nastala doba očkování tak nám sdělila, že by nebyla ráda a že očkované být musí. Víme, že v našem městě není žádná lékařka, která by měla neočkované dítě (teda aspoň to říkala). Nechceme narušit důvěru a komunikaci, která už ovšem začíná váznout. Jak postupovat v případě, že nás odmítne mít v registraci, nepřijme nás ani jiný lékař v městě či kraji? Budeme muset dojíždět do jiného okresu v případě, že by nás tam nějaký lékař přijal? Ovšem nebude přílišná vzdálenost důvodem k odmítnutí? A můžeme zůstat bez pediatra? Jak by to pak však bylo s léčením nemocného dítěte? Chceme mít pediatra, ale takového, který chápe a respektuje naše právo neočkovat vlastní dítě.Děkuji za odpověď.

mamina

Odpověď:

Dobrý den,

jak správně píšete, máte právo na to si zvolit svého lékaře a to v rámci Vaší zdravotní pojišťovny a jednou za 3 měsíce. Tento lékař Vás může odmítnout pouze ze zákonem stanovených důvodů. Mezi nimi je například naplněná kapacita zdravotnického zařízení, nebo právě přílišná vzdálenost od lékaře, která by narušovala řádné návštěvy.

Mezi těmito důvody však není o očkování dítěte žádná zmínka a proto Vás z tohoto důvodu lékař odmítnout nemůže. Pokud se tak i přesto stane, doporučujeme Vám si od něj vyžádat písemnou zprávu, ve které důvody pro odmítnutí lékař uvede, na kterou máte při ukončení péče lékařem ze zákona nárok. Na takovéto chování lékaře si pak můžete stěžovat.

Avšak ani ze zákonem stanovených důvodů Vás lékař nemůže odmítnout, pokud by Vaše dítě vyžadovalo neodkladnou péči.

Co se týče Vašeho dotazu, zda je nutné, aby dítě mělo pediatra, tak z žádné právní úpravy neplyne povinnost dítě u nějakého pediatra registrovat, je ale doporučováno, aby dítě svého pediatra mělo. Pro případ, že dítě nezaregistrujete, nestanovuje zákon žádné sankce. Další informace týkající se tohoto můžete nalézt v již dříve zodpovězeném dotazu, kde jsme se tímto tématem již zabývali.

Vaše Férová nemocnice

18.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS