Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zlomená čelist při trhání zubu

Dobrý den,
Přítelkyně byla na trhání 2 spodních osmiček, zákrok proběhl normálně a přítelkyně se s bolesti a otokem pár dní zotavovala. Asi po týdnu otok a bolesti na jedné straně úplně vymizely, avšak na druhé ne.

Po asi dalším týdnu bolest stále přetrvávala, hlavně při kousání a tak zašla na kontrolu, ale do jiné nemocnice. Tam jí udělali rentgen a řekli, že to může být buď zánět, nebo zlomená kost v čelisti dali ji antibiotika s tím, že se uvidí. Ty však nezabraly, a po dalším týdnu šla znovu do nemocnice, kde jí udělali ultrazvuk a řekli, že tam byla zlomená nějaká kost, ale že už srůstá a ženy bolest měla ustoupit do pár týdnů a vše být v pořádku.

Zajímá mě, jestli je možné vymáhat nějakou škodu po lékaři, který trhání prováděl, protože celkové od zákroku, je to víc než měsíc, pořád má bolesti při kousání, a jestli to bude mít trvalé následky, nám nikdo neřekl.

Děkuji

Skat

Odpověď:

Dobrý den,

jestli se domníváte, že ze strany lékařky došlo k pochybení, je zde několik možností, které rozebereme. První možností je podání stížnosti. Nejprve se stížnost podává poskytovateli zdravotních služeb. Tedy přímo lékaři, případně nemocnici,  ti mají povinnost navrhnout ústní projednání a zpravidla do 30 dnů vyřídit. Po poskytovateli můžete žádat finanční kompenzaci.

Pokud by poskytovatel nebyl ochoten se dohodnout k Vaší spokojenosti, máte možnost podat stížnost ke správnímu orgánu, k tomu naleznete více informací zde. Pokud byste ani tady nebyla úspěšná, další možností je mimosoudní řešení sporu formou mediace, či další možností je obrátit se na soud.

Nejdříve Vám doporučuji vyžádat si lékařskou dokumentaci a případně se pokusit získat písemně vyjádření k postupu od lékařů z pracoviště, na nějž jste byli odesláni. Vhodné by také mohlo být pořídit výpis z vaší zdravotní karty a nechat si vyhotovit znalecký posudek. Seznam soudních znalců naleznete zde. Tyto záznamy Vám mohou posloužit jednak jako důkazy při případném soudním sporu, ale zejména můžou přispět ke snaze původního zdravotního zařízení se dohodnout mimosoudní cestou, neboť se ve Vašem případě přikláníme nejprve k podání stížnosti.

Ke zlomení dolní čelisti při extrakci osmiček v praxi čas od času dochází, nejedná se o jev zcela ojedinělý. Bylo by tedy nutno prokázat, že došlo k odbornému pochybení ze strany zubaře, což je v reálném případě značně komplikované.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS