Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání lékařské péče

Dobrý den,

Dcera byla na operaci páteře a její stav po operaci je ještě horší. Po operaci byla po čtyřech dnech propuštěna domů. Při kontrole u operujícího lékaře i přes stížnost, že záda bolí jí lékař řekl, že je vše v pořádku. Při vyhledání jiného lékaře v jiné nemocnici nám bylo řečeno, že zákrok měl být proveden jinak a že měla být ihned po operaci zahájena lůžková rehabilitace a po té lázně. Záda stále bolí a hrozí další operace. Můžeme žádat o náhradu škody a jak postupovat?

Děkuji

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

Prvním krokem, který Vám doporučujeme je zvážení, zda nepodat na postup lékaře stížnost, podání stížnosti by vedlo k prošetření postupu lékaře a konstatování, zda a k jakému odbornému pochybení došlo. Postup podávání stížností na zdravotnické pracovníky se opírá o Zákon o zdravotních službách (viz zde). Postupu podávání stížností se věnujeme i na našich stránkách (viz zde).

Po projednání Vaší stížnosti, zejména pokud v něm bude konstatováno pochybení lékaře, Vám doporučujeme pokusit se dosáhnout mimosoudního řešení sporu s nemocnicí výzvou k dobrovolnému plnění náhrady škody. Jako vodítko k určení výše škody Vám může sloužit Nařízení vlády o odškodňování bolesti a snížení společenského uplatnění (viz zde).

Pokud nemocnice nebude plnit dobrovolně, nezbyde Vám než se obrátit na soud v takovém případě Vám doporučujeme obrátit se na advokáta. Seznam advokátů věnujících se zdravotnickému právu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

26.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS