Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbaná péče

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem, zda-li je možné v mém případě, viz níže, vymáhat odškodnění za zanedbanou péči s následky v nemocnici.

Po vymknutí kotníku jsem ihned s partnerem jela na pohotovost. Byl mi zhotoven RTG snímek a po chvíli jsem byla vyzvána sestrou a šla za lékařem na vyšetření. Sdělila jsem mu, jak k úrazu došlo - pád při běhu, a hlavně, že jsem slyšela silné prasknutí. Na to se mi pan doktor doslova vysmál s tím, že když si prokřupe prsty, tak slyší také prasknutí. Nohu jsem měla velmi oteklou, bolest byla silná. Napsal mi diagnózu distorzi hlezna prvního stupně, zlomenina dle RTG vyloučena, klid doma. Po pěti dnech doma mi to nedalo a vydala jsem do jiné nemocnice, protože jsem měla nohu stále oteklou, bolestivou a dokonce celou modrou. Zhotovili mi nový RTG snímek a pak doktor tvrdil, že mám nohu na dvakrát zlomenou a zítra jdu na operaci, protože je noha dlouho zlomená a špatně srostlá, dostala jsem kvůli hematomu injekce na ředění krve. Mohla jsem se těmto komplikacím vyhnout, kdyby lékař na chirurgii rozeznal zlomeninu od výronu.

Jak je, prosím, možné v tomto případě postupovat?

Děkuji za informaci a hezký den.


 

JanaM

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se setkala s takovým přístupem lékařů. Jsme právní poradna a tudíž nemůžeme posoudit postup lékařů po lékařské stránce. Podobný dotaz jsme již odpověděli zde.

Pokud máte podezření na pochybení lékařů při poskytování léčby, tak bychom Vám poradili, abyste si nejříve zhotovila kopii zdravotnické dokumentace. Postup můžete nalézt zde. Poté se zkuste poradit s jiným lékařem zdali skutečně došlo k pochybení. Případně si můžete zaplatit zhotovení znaleckého posudku. Seznam znalců můžete najít zde. Pokud se Vaše podezření potvrdí, tak poté můžete zajít do nemocnice a zkusit se dohodnout o náhradě škody případně nemajetkové újmy. Pokud nemocnice nebude souhlasit, můžete podat žalobu na lékaře a požadovat po něm náhradu škody případně nemajetkové újmy, to je ale krajní řešení. V takovém případě bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

20.5.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS