Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbaná péče

Dobrý den,
tatínkovi byla v únoru 2013 diagnostikována Alzheimerova demence s časným začátkem, jistým panem doktorem. Bylo provedeno CT mozku bez zjevného tumoru. Jeho stav se rapidně zhoršoval, v květnu 2013 navštívili s mamkou opět neurologa, který odmítl provést nové CT a poslal jej na psychiatrii. Tatínek přestal mluvit, byl agresivní a ochrnul částečně na pravou stranu. V červnu 2013 dostal tatínek epileptický záchvat, v nemocnici zjistili nádor, proběhla operace a tatínek 31. července zemřel ve věku 59let.
Uvědomuji si, že s daným typem nádoru neměl šanci na delší život, ale velice se mi nelíbil přístup neurologa, který odmítl udělat v květnu 2013 komplexní nové vyšetření, ani jeho chování vůči mamince, která otce doprovázela, nebylo korektní a lidské.
Nejprve bych chtěla poslat dopis panu doktorovi s tím, že žalobu zvažuji a počkat na jeho vyjádření rodině. Mám šanci uspět s případnou žalobou na ochranu osobnosti, pokud ji budu podávat sama?
Děkuji.

Anna

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se dostala do takovéto životní situace a pokusíme se Vám co nejlépe poradit, jak postupovat.

Základem je zajistit si  veškerou zdravotnickou dokumentaci Vašeho otce. Pomůže Vám jako podklad k Vašemu dalšímu postupu.

Obecně platí, že nejlepším způsobem, jak řešit spory s Vašimi i jinými lékaři, je osobní domluva i vzhledem ke snaze budovat vzájemnou důvěru a vstřícný vztah. Proto by bylo v první řadě nejlepší lékaři vyjádřit Vaše pocity osobně či písemně a pokusit se o získání jeho omluvy nejprve touto cestou, ostatně sama píšete, že zvažujete sepsání dopisu.

Pokud se domníváte, že takovéto jednání nikam nepovede nebo jste se o něj již pokusila, může být Vaším dalším krokem podání stížnosti na jednání tohoto lékaře, pokud se domníváte, že pochybil při svém jednání. Podání stížnosti má pro Vás několik výhod, v první řadě může její prošetření samotné vést k pro Vás uspokojivému konci, neboť na jeho základě může lékař dostat pokutu nebo dokonce přijít o povolení k provádění svého zaměstnání. V druhé řadě také případný výsledek takovéhoto šetření může být dobrým podkladem pro Vaše případné další kroky, především soudní řízení a může sloužit jako dobrý důkazní materiál. O stížnostech se můžete více dozvědět například přímo na našich stránkách.  

Nakonec je také možné domáhat se Vašich práv soudní cestou. Musíme Vás však upozornit, že soudní spor může probíhat dlouhou dobu a nedokážeme Vám zaručit, že pro Vás skončí úspěšně. V každém případě je vhodné, pokud o žalobě uvažujete, poradit se nejprve s advokátem, který se v oblasti zdravotního práva více orientuje. Více o soudním řešení sporů se můžete také dočíst na našich internetových stránkách.

Vaše Férová nemocnice

16.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS