Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žaloba proti rozhodnutí ČSSZ

V březnu jsem si zažádala o invalidní důchod z důvodu čerpání dlouhodobé neschopenky - opakující se zánět trojklanného nervu. Žádost o ID mi byla zamítnuta, odvolala jsem se proti tomuto rozhodnutí a při jednání při námitkovém řízení jsem předkládala novou lékařskou zprávu, že konflikt byl nalezen a bude provedena operace. ID mi opět nebyl přiznán. Podala jsem žalobu. Termín jednání je po operaci - v listopadu. Bude se zde posuzovat můj zdravotní stav před operací nebo po operaci? Děkuji a prosím o včasnou odpověď.

sova

Odpověď:

Dobrý den,

při projednávání žaloby proti rozhodnutí správního orgánu posuzuje soud stav, který tu byl v době vydání rozhodnutí, ve vašem případě tedy před provedením operace.

Je však nutné upozornit na to, že invalidní důchod není přiznáván "doživotně": posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení si osoby s přiznanou invaliditou může pozvat a jejich současný stav dále přezkoumat. I pokud by vám soud invaliditu přiznal a po operaci se váš zdravotní stav zlepšil, v což upřímně doufáme, je možné, že přestanete podmínky pro přiznání invalidity splňovat.

Musíme ale upozornit, že předpokladem pro přiznání invalidního důchodu jde dle zákona dlouhodobý a stabilizovaný nepříznivý zdravotní stav, který má za následek pokles pracovní schopnosti. Pokud se tedy dá očekávat, že se váš zdravotní stav po operaci výrazně zlepší, je možné, že nárok na přiznání invalidity nemáte ani před provedením operace. Tyto skutečnosti ovšem záleží na lékařském posouzení.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS