Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žaloba na lékaře aneb jak se bránit?

Dobrý den,

je mi 26 let a cca od 10 let jsem chodila k nejmenovanému zubaři. Zubař mi dělal korunky (celé vrchní patro), vyrazila jsem si přední zuby a několik korunek na spodních zubech. Po několika letech trápení se zuby, bolestech a chození 4x týdně k zubaři jsem se rozhodla pro jiného zubaře, který zjistil, že korunky nedoléhají, zuby pod nimi nejsou ošetřeny, jsou jen něčím zaplácnuté a pod tím se mi vše kazí. Nynější zubař dává vše do pořádku. Nyní potřebuji cca 70 tisíc na nové ošetření, které jsem už kdysi zaplatila původnímu zubaři. Je možné se bránit? Mohu se domáhat i náhrady za bolest, kterou jsem utrpěla?

Kocicka88

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve byste si měla vyžádat zdravotnickou dokumentaci, kterou je vhodné nejlépe konzultovat s odborníkem, s lékařem, kterému důvěřujete. Ten posoudí, zda došlo či mohlo dojít k pochybení ze strany lékařů, a nastíní Vám, nakolik je reálná šance domoci se odškodnění a prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. Nejsme lékaři, a proto nedokážeme posoudit, zda se jednalo o pochybení, ale připadá nám, že tu šance je.

V některých případech lékaři nepochybili a zdravotní komplikace jsou následkem rizika spojeného s léčebným postupem. V takovém případě je možné dovodit odpovědnost zdravotnického zařízení jen pokud jste nebyl o tomto riziku náležitě předem informován. O poučení pacienta a udělení souhlasu se dočtete více v sekci Souhlas se zákrokem.

Jednou z možností je podat stížnost přímo původnímu stomatologovi, která není časově omezená (na rozdíl od stížnosti k České stomatologické komoře, kam lze podat stížnost pouze do jednoho roku od zákroku, na který si chcete stěžovat). Pokud nebudete spokojeni s vyřízením této stížnosti, můžete stížnost následně podat k správnímu orgánu, který lékaři udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Tímto orgánem bývá především krajský úřad.

Vzor stížnosti naleznete na stránkách Férová nemocnice. Jak formulovat stížnost - uveďte svými slovy, v čem konkrétně vidíte pochybení (např. stomatolog neprovedl řádné endodontické ošetření zubů před protetickým ošetřením), konkrétně uveďte postupy stomatologa, čeho se domáháte (finanční náhrady) apod. Ve stížnosti ke krajskému úřadu uveďte důvody, pro které Vám stomatolog stížnost zamítl nebo jinak nevyhověl. Stížnost můžete zaslat i poštou, nejlépe doporučeně do vlastních rukou.

Další možností je podat na lékaře žalobu v občanskoprávním řízení. Mohla byste mít nárok na náhradu majetkové i nemajetkové újmy (bolestného). Pokud se rozhodnete pro žalobu, je vhodné vyhledat advokáta se specializací na medicínské právo.

Náhrada majetkové újmy- 70 000,- Kč 

Pokud Vám vznikla újma v hodnotě 70 000,-Kč, je možné požadovat částku zpět a to přímo od lékaře, který Vám škodu způsobil. Je třeba prokázat, že tuto újmu lékař skutečně způsobil. V případě neúspěchu se můžete bránit prostřednictvím žaloby a obrátit se na soud. Škoda v hodnotě 70 000,- Kč by Vám měla být nahrazena v penězích.

Odškodnění nemajetkové újmy:

Kromě škody 70 000,- Kč, která Vám vznikla, byste měla nárok na bolestné, které by mělo odčinit útrapy, které jste vytrpěla. Do 1. 1. 2014 byla výše bolestného stanovena vyhláškou, nyní se bude určovat individuálně podle každého případu.

Nejlepší by tedy bylo se s Vaším bývalým stomatologem na nějaké finanční částce dohodnout.

Dále je třeba upozornit na to, že v případě soudního sporu bude zpřístupněna Vaše zdravotní karta s dokumentací, kde bude dle zápisu, rtg snímků atd. zjištěno, do jaké míry a zda vůbec lékař pochybil. Zde však rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem, jinak se může stát, že kvůli formální chybě nebo neznalosti právní úpravy ztratíte možnost vymoci svůj nárok.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS