Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyšetření výskyt komplikace o jejímž možném výskytu byl pacient poučen

Dobrý den,

mám dotaz k náhradě škody. Manželka měla problém se žlučníkem a žlučovody. Praktický lékař ji poslal na vyšetření do nemocnice a tam manželku přijali na ERCP - Endoskopickou retrográdní cholangiopankreatografii.

V informovaném souhlasu bylo, mimo jiných možných komplikací, také upozornění, že může dojít k perforaci dvanáctníku. K tomu také bohužel došlo.

Manželka musela okamžitě na operaci, při které chirurgové zacelili perforaci a zároveň odstranili nemocný žlučník. Odstranění žlučníku bylo plánováno později (cca za měsíc) laparoskopicky, po zklidnění organismu po ERCP.

Původní časové schéma bylo, že v pondělí manželka nastoupila do nemocnice a ve středu šla na zákrok, s tím, že ve čtvrtek odpoledne půjde domů. Na tyto dny si manželka vzala zbytek dovolené.

Nyní, když došlo ke komplikacím a následné operaci leží manželka na JIP, kde bude minimálně 5 dní a následně na lůžkovém oddělení chirurgie, nevím dnes na jak dlouho.

Má manželka nárok alespoň na náhradu ušlé mzdy za pracovní dny, kdy musela být z důvodu této chyby déle hospitalizována(dny kdy si musela vzít neschopenku), z důvodu zpackaného zákroku? To, že podepsala souhlas, kde byla tato komplikace zmíněna, podle mne ještě neznamená, že se tím zařízení zbaví odpovědnosti za tuto chybu.

Děkuji za radu.

IVED

Odpověď:

Dobrý den,

jak správně uvádíte, tak uvedení možného negativního následku v poučení k informovanému souhlasu nemůže zbavit lékaře odpovědnosti za veškeré komplikace. Ve Vašem případě je nutné zjistit, zda lékař postupoval s náležitou odbornou péčí či nikoliv. To, zda byl, jak uvádíte zákrok "zpackaný", nebo se nežádoucími následku ani při postupu s náležitou odbornou péči nešlo vyhnout, nedokážeme jako právníci posoudit. Důležitý v tomto případě bude názor lékaře nezávislého na nemocnici, kde Vaší manželce péči poskytli, pokud někoho takového máte v okolí, obraťte se na něj. Případně můžete zkusit vyhledat znalce ze seznamu soudních znalců, který naleznete zde.

Zvažte také, zda se neobrátit na lékaře, který vyšetření prováděl s dotazem, co bylo příčinou protržení střeva. Výrazně jiná bude situace, pokud příčinou byla např. vada přístroje, než pokud příčinou byla např. nezjistitelné vady na střevu.

Pokud by se Vám nezávislým znaleckým posudkem podařilo prokázat, že v případě Vaší manželky došlo k pochybení zdravotníků, můžete se domáhat náhrady škody, která by mimo jiné obsahovala i ušlý zisk.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

6.9.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS