Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz v nemocnici - lze žádat odškodnění?

Dobrý den, při hospitalizaci na rehabilitační klinice, po úraze, jsem při přestupu z invalidního vozíku na židličku u výřivky upadl tak, že jsem si poškodil nerv pravé ruky a následně jsem ji již nezvedl. Prošel jsem několika vyšetřeními a operací nervu. Rehabilitační sestra, která mne měla na starosti, mi přikázala, abych tento úkon dělal sám, bez dozoru. Je to již 18 měsíců a dodnes pravou ruku nezvednu. V lékařské zprávě mám uvedeno jako následek sesunutí. Děkuji za odpověď.

Freeme

Odpověď:

Dobrý den, 

v naší poradně působí pouze právníci, nikoli lékaři, nedokážeme proto posoudit, zda Váš zdravotní stav nezbytně vyžadoval asistenci sestry při přestupu z invalidního vozíku. Máte-li však podezření, že zdravotní sestra vzhledem k Vašeho  stavu zanedbala své povinnosti, můžete se proti tomuto pochybení bránit a žádat náhradu škody. 

V první řadě doporučujeme vyžádat si výpis či kopii své zdravotnické dokumentace, nemáte-li ji již vyhotovenou. V případě pořízení výpisu či kopie nemocnicí je stanovená lhůta 30 dnů od Vaší žádosti, přičemž po Vás nemocnice může požadovat uhrazení pořizovacích nákladů (kopírování atd.). Výpis či kopii si však můžete vyhotovit i vlastními prostředky, př. použitím fotoaparátu. 

Dále můžete na základě své dokumentace požádat jiného nezávislého lékaře o posouzení, zda byla asistence sestry vzhledem k Vašemu stavu nezbytná či nikoli a zda tedy došlo k pochybení. Posouzení doporučujeme zejména v případě, že by pokus o mimosoudní řešení nebyl úspěšný a musel byste se obrátit na soud. Můžete však vyjádření nezávislého lékaře využít i při pokusu o mimosoudní vyrovnání. 

Nejprve tedy doporučujeme obrátit se na nemocnici a pokusit se o mimosoudní řešení sporu. Více informací o mimosoudním řešení sporů naleznete na našich stránkách

V případě neúspěšného vyjednávání přímo s nemocnicí by Vám již nezbylo nic jiného než se domáhat náhrady škody u soudu prostřednictvím občanskoprávní žaloby. Konkrétně se jedná o žalobu na náhradu škody na zdraví. Domáhat se můžete odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění (tedy v podstatě trvalých následků, které Vám brání při vykonávání dosavadního povolání). Jedná se o jednorázové částky spočítané dle bodového ohodnocení (vyhlášku o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění naleznete např. zde, konkrétní ohodnocení úrazu však stanoví lékař). Dále je možné požadovat například náhradu za ztrátu na výdělku a náhradu nákladů spojených s léčením. Více o soudním řešení sporů lze taktéž nalézt na našich stránkách

V obou případech - tedy řešení sporu mimosoudní cestou i prostřednictvím občanskoprávní žaloby - ovšem doporučujeme využít služeb advokáta, který se specializuje na medicínské právo a může Vám při vyjednávání výrazně pomoci. Seznam advokátů včetně jejich zaměření lze nalézt zde

Je však nutné dbát na lhůty, aby nedošlo k promlčení práva na náhradu škody. Promlčecí lhůta je v tomto případě dva roky od chvíle, kdy se poškozený dozví o škodě a tom, kdo za ni odpovídá. Doporučujeme proto postupovat co nejrychleji, po dvou letech by již mohla nemocnice náhradu škody zaplatit pouze dobrovolně, soudem už by donucena být nemohla. 

 

Vaše Férová nemocnice 

 

13.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS