Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úmrtí dvojčátka a nákaza druhého v nemocnici

Dobrý den,
Před pár týdny se nám narodila jednovaječná dvojčátka, děvčata. V 35. týdnu, sekci. Obě bez zdravotních komplikací v inkubátorech, větši holčičce bylo první 2 dny lehce pomáháno s dechem, pak už dýchala zcela sama. 4. den po porodu mi přišla lékařka oznámit, že větši holčička zemřela v noci na akutní sepsi. Druhý den ráno byla převezena (podle lékařů prý preventivně) s infekcí e-coli na ARO, kde nám lékařka oznámila, že ji přijali s hodnotou CRP nad 90 a po dvou dnech oznámila, že není dcerka mimo ohroženi života. Můžete prosím poradit, zda se máme možnost nějak bránit? Dle mého došlo v první nemocnici k zanedbání hygieny a tím nakažení mých dětí. Od lékařů mám informaci, že ten samý týden odvezli dalši dvě děti s e-coli, dříve než byla naše dvojčátka nakažena. Můžete prosím poradit, jak nejlépe postupovat? Život naší dcerky nám to nevrátí, ale není možné, aby smrt zdravého dítěte nebyla nijak potrestána. Moc děkuji za radu. Je to to jediné, co můžeme pro dcerku udělat, nemávnout nad jeji smrti rukou, jak by si to asi představovali zaměstnanci této nemocnice.

moloko

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo vašim dětem. Pokusíme se Vám poradit, jak můžete v dané situaci postupovat - máte možnost se nějak bránit a to několika způsoby. Nejprve by však bylo vhodné mít kopii zdravotnické dokumentace obou děvčátek. Vyžádejte si je tedy - máte na to právo. Je možné, že po Vás bude nemocnice chtít určitý poplatek za pořízení kopie. Dále by bylo vhodné si obstarat posudek nebo názor jiného lékaře (z druhé nemocnice), který by podpořil Vaše tvrzení špatné hygieny nebo špatného zacházení.

Pokud tedy máte dojem, že v nemocnici došlo k porušení hygieny či k pochybení konkrétních lékařů, můžete se nejprve bránit stížnostmi. Doporučujeme sepsat stížnost přímo k řediteli nemocnice, v ní popište události, které se staly a čeho se domáháte. Můžete požadovat nejen formální omluvu nemocnice, ale i finanční zadostiučinění. Doporučujeme se pro tento případ poradit s právníkem, který se specializuje na medicínské právo a pomůže Vám odhadnout výši kompenzace, případně s Vámi sepíše stížnost (vhodného právníka naleznete na stránkách Potřebuji právníka nebo na stránkách České advokátní komory). Vzory stížností však naleznete třeba i zde. Můžete ve stížnosti naznačit, že pokud nebude nemocnice spolupracovat na objasnění příčin smrti děvčátka či nebude chtít poskytnout určité zadostiučinění (ve formě omluvy nebo finanční částky), budete pokračovat v dalších krocích jako např. žaloba.

Další postup, jako je podání žaloby, však nejlépe konzultujte s advokátem, kterého naleznete ve výše označených odkazech. Ten Vám pomůže vyrovnat se s formálními náležitostmi a postupy, které je nutné podstoupit u soudních řízení složitějších případů. Soudní řízení může být namáhavé, proto zvažte tuto variantu pro případ, kdy nemocnice nebude chtít vůbec spolupracovat na vyřešení sporu či nebude chtít poskytnout žádané odškodnění.

Vaše Férová nemocnice

16.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS