Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada toxikologického vyšetření krve

Dobrý den, mám dosti vážný problém.

Kvůli hrozbě dluhu na zdravotním pojištění jsem provedl hloupost a v rozčílení jsem poslal mail, který byl policii hodnocen jako vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci. Spolupracoval jsem, nejdřív mi udělali test na drogy na stanici, vyšel údajně pozitivně a když se mě ptali jestli souhlasím s odběrem krve, nic netušící jsem rovněž spolupracoval a na krev byl odvezen. Nikdo mi neřekl ani slovo o nějaké úhradě. Navíc celý případ byl z důvodu dluhu, který jsem myslel že nebudu schopen splácet. Ale domluvil jsem se s pojišťovnou a teda splácím.

Ovšem teď mi přišlo v obyčejném dopise, faktura kde po mě chcou do 12ti dnů. Uhradit 3300,- za toxikologické vyšetření, přičemž jsem neměl ani tušení že jej budu platit, to bych logicky odmítl. Navíc na zaslané faktuře, není absolutně nic jiného krom sdělení, kdo kde provedl to vyšetření, bez výsledku zdali bylo pozitivní nebo negativní.Jen položka vyšetření částka a zaplaťte. Žádná jiná informace třeba o možnosti odvolání, nebo rozporování určené částky.

To ale není vše, dnes jsem ještě v tomto případě byl poslán k soudnímu psychiatrovi a jímá mě hrůza z toho kolik si zase tady naúčtují. Ikdybych byl teda povinen to platit. Tak s tím nesouhlasím, z důvodu toho že na to prostě nemám, momentálně jsem evidován na úřadu práce, nemám žádný příjem, a horko těžko splácím dluh na zdravotním. Ty 3.300 Kč prostě nemám jak sehnat. Plus soudní znalec psychiatr to už mě asi opravdu odvezou ...

Absolutně nevím kde hledat radu, nebo podat nějaký odpor. Také jsem si četl trestní zákon a trest má být takový aby nepřitížil mé situaci. Což tohle nepřitíží to mě doslova zlikviduje. Prosím poraďte jak postupovat při tom jak se proti tomuto bránit, já na to opravdu nemám, navíc, tohle ohrožuje i mou schopnost splácet dluh na zdravotním. Celý den mě olívá horko, absolutně netuším jak dál.

Děkuji za Vaši odpověď

Haluz

Odpověď:

Dobrý den,

toxikologické vyšetření není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, což plyne z ustanovení § 15 odst. 14 věta druhá zákona o veřejném zdravotním pojištění, z uvedeného ustanovení by se mohlo zdát, že náklady nese policie, nicméně v kombinaci s ustanovením § 16 odst. 8 zákona o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami zjistíme, že náklady za toxikologické vyšetření nese v případě pozitivního výsledku vyšetřovaná osoba a v případě negativního výsledku žadatel o vyšetření tedy policie.

Vidíme tedy, že požadavek na proplacení toxikologického vyšetření má v případě jeho pozitivního výsledku oporu v zákoně. Vaším prvním krokem, by tedy mělo být obrácení se na nemocnici, která vyšetření provedla a domluvení se na tom, jak se můžete s výsledky testu seznámit.

Můžete se pokusit napadnout postup nemocnice, a tvrdit, že nemocnice nenaplnila povinnost informovat Vás o ceně služeb nehrazených ze zdravotního pojištění, tuto povinnost jí ukládá § 45 odst. 2 písm. a.) zákona o zdravotních službách, za tento delikt může být nemocnici uložena sankce. I když existuje možnost podání stížnosti na nemocnici a případného následného domáhání se náhrady škody u soudu, nedoporučujeme Vám na základě Vašeho dotazu vydávat se touto cestou, výsledek sporu je nejistý a představoval by pravděpodobně další nemalé náklady. Za schůdnější považujeme, požádat nemocnici o sjednání splátkového kalendáře.

Co se týče vyšetření u soudního znalce v oboru psychiatrie, pokud se jedná o vyšetření v rámci trestního řízení proti Vaší osobě, nese náklady stát, což plyne z ustanovení § 151 odst. 1 trestního řádu. Nicméně nic nepokazíte tím, když se před každým poskytnutím zdravotní služby zeptáte jakým způsobem bude hrazena.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

9.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS