Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

trestní oznámení

Dobrý de,

v druhé polovině minulého roku mamince operací spravovali kompresní zlomeninu bederního obratle. V důsledku zanedbání pooperační péčé museli zákrok po měsíci reoperovat a mamince se stále zhoršuje zdravotní stav.

V důsledku dlouhodobého podávání antibiotik se přidávají další infekce a komplikace. Jako horký brambor ji z neurochirurgického oddělení před vánoci přeložili na geriatrii, kde momentálně bojuje s klostridiovým zánětem tlustého střeva.

V jakém mometu mohu podat trestní oznámení aby nedošlo k promlčení či skartaci lékařských údajů? Musím čekat až maminku propustí či zemře?

Zoufalství a bezmoc celé rodiny nemá konce, já sama jsem již musela vyhledat pomoc psychiatra.

Děkuji za odpověď.

simsnovi24

Odpověď:

Dobrý den,

V případě, kdy nejste spokojena s postupem lékaře, máte několik možností.

  1. V první řadě vždy doporučujeme zvážit možnost dohodnout se s lékařem, případně s jeho nadřízeným, zda pochybení neuznají a nedohodnete se na odškodnění.
  2. Pokud tento postup nejde uplatnit (nebo domluva není možná), je možnost podat na ošetřujícího lékaře stížnost. Tuto stížnost můžete podat vedoucímu zdravotnického zařízení, zřizovateli zdravotnického zařízení (krajský úřad nebo Magistrát hlavního města Prahy).
  3. Další možností je podání žaloby na náhradu škody. Tuto žalobu je možné podat do dvou let ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ní zodpovídá. Jedná se civilní žalobu, způsobení škody byste tak museli dokazovat vy.
  4. Pak je tu možnost trestního oznámení, které připadá v úvahu při nejvážnějších případech pochybení zdravotnického personálu (hrubé zanedbání povinností hraničící s úmyslem). Může se jednat o podezření ze spáchaní trestných činů ublížení na zdraví, případě neposkytnutí pomoci. Trestní oznámení se podává u Policie české republiky nebo na státním zastupitelství.

Více informací o řešení sporů naleznete zde.

Váš dotaz směroval k tomu, kdy je možné toto trestní oznámení podat, promlčení trestní odpovědnosti by u Vámi popisovaného jednání nastalo pravděpodobně tři roky po spáchání trestného činu - těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti (viz zde). Skutková podstata těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti nevyžaduje ke svému naplnění úmrtí poškozeného, trestní oznámení můžete tedy podat kdykoliv, nicméně doporučujeme ho využít jako krajního prostředku.

Skartace dokumentů nastává ve lhůtách upravených vyhláškou o zdravotnické dokumentaci, nejdříve může ke skartaci dojít za pět let od vyhotovení zdravotnické dokumentace.

Rozhodně Vám v případě, že se rozhodnete podnikat výše uvedené právní kroky, doporučujeme poradit se s advokátem, a případně se jím nechat zastupovat. Seznam advokátů dle jejich zaměření najdete zde.

Vaše Férová nemocnice

6.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS