Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Trestní oznámení a občanskoprávní spor ve věci pochybení lékaře

Dobrý den,
již jednou jste mi odpovídali na dotaz, za odpověď moc děkuji.
Napadl mne v té souvislosti ještě jeden další. Je možné podat trestní oznámení na neznámého pachatele (zanedbání lékařské péče) a současně vést občanskoprávní spor na základě stejného znaleckého posudku? Nebo až po skončení trestního řízení? Lze vzít zpět trestní oznámení, pokud bude proces příliš zdlouhavý a pokračovat nebo začít cestou občanskoprávního sporu?
Děkuji za odpověď.

E.K.Š.

Odpověď:

Dobrý den,

vedení trestního a občanskoprávního řízení je na sobě nezávislé. Můžete tak zároveň podat občanskoprávní žalobu k soudu i trestní oznámení na policii. Rozdíl spočívá v tom, že v občanskoprávním řízení musíte prokázat, že Vám škoda vznikla a kdo za ni odpovídá. V trestním řízení toto zjišťuje a dokazuje policie.

Proto se často postuje tak, že se nejprve podá trestní oznámení - policie vyšetří a zjistí, kdo za škodu odpovídá. Tady je třeba, abyste se jako poškozený připojil s nárokem na náhradu škody, která Vám může být (ale nemusí) být potvrzena v rámci trestního řízení. Pokud by bylo dokazování výše škody příliš složité, můžete být odkázán z trestního řízení na řízení občanskoprávní - tady by se podává občanskoprávní žaloba. Pokud je pachatel znám a byla prokázána jeho vina, bude se v občanskoprávním řízení dokazovat pouze výše, nikoliv již to, kdo a jestli za škodu odpovídá. O těchto krocích byste však měl být poučen při podávání trestního oznámení.

Trestní oznámení nelze vzít zpět (ledaže byste byl osobou blízkou pachatele), trestní řízení tak může pokračovat bez Vaší vůle. To nebrání tomu, abyste se občanskoprávní žalobou domáhal náhrady škody bez ohledu na probíhající trestní řízení (pokud máte dostatek důkazů) - pokud budete úspěšný, v trestním řízení se pouze nepřipojíte s nárokem na náhradu škody.

Podání občanskoprávní žaloby je však vhodné konzultovat s advokátem - ten Vám pomůže sepsat formálně a věcně správnou žalobu a pomůže Vám případně pohlídat potřebné lhůty. Pokud ho nemáte, vhodného naleznete na stránkách České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

23.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS