Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost na postup lékařů

Dobrý den,

dne 15. září 2013 jsem rodila v nemocnici A císařským řezem (syn byl v příčné poloze). Den poté se mi v jizvě udělal hematom a musela jsem podstoupit další operaci pod celkovou narkózou. Byla mi dána dvoje antibiotika, která podle doktorů mé tělo nepřijalo. Z tohoto důvodu se mi vytvořil infekční průjem a občas jsem i zvracela. Ze začátku ke mně nemohl ani narozený syn, kterého jsem měla kojit.

Den poté mě přeložili na samostatný pokoj, kde jsem mohla mít i svého syna. Jelikož jsem měla velké bolesti hlavy a necítila jsem se nejlíp, abych se mohla postarat o narozeného syna žádala jsem, aby mi syna prozatím nedávali, než mi bude líp. Nehledě na to, že jsem měla kapačky a musela s nimi chodit i na WC a do koupelny.

Náhle jsem se probudila až v nemocnici B. Lékaři z nemocnice A jim sdělili, že jsem měla epileptický záchvat s pomočením. V nemocnici B mi dělali veškerá vyšetření, byla jsem 3 dny v bezvědomí a zjistili mi krvácení do mozku a otok mozku. Nemohla jsem pohnout pravou částí svého těla, jizva v podbřišku byla dost špatně zašitá, že ke mně musela chodit paní doktorka z chirurgie a dávat ji do pořádku, měla jsem z nemocnice A rozpíchané ruce a všude modřiny z opichů. Strávila jsem v té nemocnici B více jak 2 měsíce, musela rehabilitovat s pravou rukou a nohou, dále se nechat hospitalizovat v rehabilitačním ústavu.

Po dobu mé hospitalizace v nemocnici B a v rehabilitačním ústavu jsem se nemohla starat o své 3 syny. Manžel si musel pozastavit svou živnost a vyřídit si rodičovský příspěvek a veškeré potřebné věci v mé nepřítomnosti. Pomáhala mu jeho maminka a málem kvůli tomu přišla i o práci, jelikož na tom byl manžel finančně špatně a ona mu finančně pomáhala (neměla se ani jak dostat do práce). Jelikož narozený syn musel být živený umělou stravou, je zde i tato finanční ztráta. Já se do dnešního dne léčím, dojíždím pravidelně na kontroly do vzdáleného města, cesty mne stojí další peníze.

Z mých zdravotních důvodů mi uznali částečný invalidní důchod, který je prozatím pouze na 1 rok. Dále se bude rozhodovat další postup. Můj zdravotní stav neodpovídá tomu, abych si mohla dovolit pracovat. Mám neustálé problémy s pravou nohou, již 2x jsem spadla z kola, dokonce jsem 1x doma ráno zkolabovala, že mně musela odvézt sanitka do nemocnice, mám velmi časté a silné bolesti hlavy. Mívám i pomalejší myšlení, kolikrát přecházím přes silnici a ani si neuvědomím, že bych se měla rozhlédnout.

Tímto vás žádám o radu, jakým postupem bych měla žádat po nemocnici A odškodnění a v jaké částce. Jsme na tom finančně dost špatně, já jsem vedená na úřadu práce a manžel pobírá poloviční rodičovský příspěvek. Musí být neustále po ruce, protože si nemohu dovolit být doma sama. Kdyby se mi cokoliv stalo, může se opakovat mé krvácení.

Děkuji Vám za Vaši odpověď a přeji krásný den.
 

Andysekpro

Odpověď:

Dobrý den, 

chápeme Vaši složitou situaci a níže se Vám pokusíme nastínit postup, kterým se můžete domáhat alespoň částečné nápravy situace. Bohužel ne všechny zdravotní komplikace jsou způsobeny postupem lékařů, my však nejsme zdravotníci a nedokážeme posoudit, zda k Vašim komplikacím došlo v souvislosti s nějakým neprojeveným onemocněním nebo zda došlo k pochybení na straně lékařů.

Prvotně Vám doporučujeme, abyste se informovala ohledně průběhu Vaší léčby v nemocnici, kde se podle Vás dopustili pochybení, ale i v nemocnici, kam jste byla převezena. Veškeré informace naleznete ve zdravotnické dokumentaci, kterou o Vás v nemocnicích vedli. Pro jejich získání je nutné osobně (může i jiná osoba s Vaší plnou mocí) zajít na oddělení obou nemocnic, kde Vás léčili, a vyžádat si kopie zdravotnické dokumentace (kopii ale můžete například fotoaparátem pořídit i sama). Dokumentace z druhé nemocnice může potvrzovat Vaše domněnky o pochybení nemocnice, kde jste rodila. 

Také by bylo vhodné nechat si zřídit posudek Vašeho zdravotního stavu od nestranného lékaře, který prozkoumá, co může stát za jednotlivými komplikacemi a následky. Případně mohou jeho zjištění potvrdit Vaše domněnky o pochybení nemocnice.

Pokud na základě předchozích kroků zjistíte, že došlo k pochybení konkrétního lékaře, pak je možné podat stížnost na postup tohoto lékaře a k ní připojit návrh na mimosoudní odškodnění. Nebo můžete podat stížnost s žádostí o odškodnění k vedoucímu celé nemocnice (poskytovatel zdravotnických služeb) a to buď za:

  • způsobenou újmu na zdraví
  • náhradu škody (za cestovní náklady, náklady související s následnou léčbou atd.)

  • za ušlý zisk (nemůžete kvůli komplikacím vykonávat pracovní činnost)

Dále je možné spor s nemocnicí řešit skrze prostředníka/mediátora - tzv. mediací. Více informací o této možnosti naleznete v manuálu Ligy lidských práv ZDE nebo na webových stránkách. Výhodou této cesty je rýchlejší průběh řízení oproti soudnímu řešení situace. 

Možností je také soudní řešení sporu podáním občanskoprávní žaloby. V tomto případě je však vhodné zajistit si advokáta, který se zabývá zdravotnickým právem. Důležité je také časové omezení, tj. délka promlčecí lhůty náhrady škody na zdraví, která je tříletá a počíná běžet ode dne, kdy se dozvíte o vzniklé škodě a o tom, kdo za ni odpovídá.Vzhledem k Vaší finanční situaci se můžete obrátit na pro bono advokáta. Pokud byste měla zájem řešit situaci touto cestou, pak Vám můžeme nabídnout pomoc při hledání pro bono advokáta, ale nemůžeme Vám zaručit, že si některý z advokátů vezme Váš případ na starost.

 

Vaše Férová nemocnice

 

 

5.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS