Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost na ČLK

Dobrý den, posílala jsem na Českou lékařskou komoru (ČLK) podnět k prošetření úmrtí mojí maminky. ČLK mi odpověděla, že se podnětem budou zabývat a že požadují dokumentaci zemřelé. V předchozí komunikaci mi ale bylo sděleno, že mám pouze udat jména a nemocnici, ve které podle mého názoru došlo k pochybení a oni si vše prošetří sami. Má tedy ČLK možnost si dokumentaci vyžádat sama? Popřípadě, jak se v tomto případě postupuje? Informuje ČLK lékaře, že bude požadovat danou zdravotní dokumentaci? Moc děkuji za radu.

kekina1978

Odpověď:

Dobrý den,

jako pacient máte právo si stěžovat na neetické nebo neodborné jednání lékaře, a to do 1 roku od doby, kdy k němu došlo. Stížnost nemusí podávat pouze poškozený pacient, ale kterákoli osoba (např. příbuzný).

Vy, jako pacient nebo pozůstalí po pacientovi, máte samozřejmě právo nahlížet do zdravotnické dokumentace a tvořit si z ní výpisy či kopie. Můžete si tedy i sama vyžádat kopii dokumentace, ale ČLK má taktéž právo nahlížet do dokumentace a tvořit si její kopie. Mimo to má každý lékař dle Disciplinárního řádu ČLK povinnost poskytnout během disciplinárního řízení potřebnou zdravotnickou dokumentaci, o kterou si ČLK zažádá.  

Jestliže si budete přát sama pořídit kopii zdravotnické dokumentace, dopředu informujte zdravotnické zařízení, které vám k ní za doprovodu např. lékaře musí umožnit přístup. Vy si ji můžete sama buď např. naskenovat nebo vyfotografovat nebo vám kopii opatří zdravotnické zařízení. V takovém případě ale může požadovat náhradu nákladů za okopírování.

V rámci předběžného šetření stížnosti člen revizní komise informuje lékaře, proti kterému stížnost směřuje, a ten má právo navrhovat důkazy a vyjádřit se k samotné stížnosti do dvou týdnů od obdržení výzvy.

Více informací o stížnostech u ČLK můžete nalézt zde.

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS