Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatné zacházení v domově důchodců

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Jde o to, že mám maminku v Domově důchodců s diagnózou Roztroušené sklerózy. Je už ve stavu ležícím.  A teď se bohužel stalo, že nezkušené sestřičce spadla z kolečkového křesla a má zlomené oba kotníky. Jak máme dál postupovat v jednání s vedením. Máme žádat potrestání personálu, nebo má maminka nárok na nějaké finanční odškodnění. Určitě to nechceme nechat bez povšimnutí, protože to už se jednou stalo a to když také spadla z kolečkového křesla a měla zlomaná obě kolena. Nežádali jsme žádnou nápravu, ale co je moc, to je moc.

Děkuji za odpověď

Heký den


Odpověď:

Dobrý den,

dle informací ve Vašem dotaze je zřejmé, že personál domova pro seniory během svého jednání pochybil. Domovy pro seniory se řadí mezi zařízení poskytující sociální služby. Z toho důvodu bychom Vám doporučovali o pochybení informovat inspekci sociálních služeb na základě  § 97 odst. 1 zákona č. 108/2006 o sociálních službách, která váš případ prošetří a stanoví závěr ohledně pochybení personálu domova pro seniory. 

Jelikož pochybila zdravotní sestra, je také možné podat stížnost na základě zákona o zdravotních službách. Vámi uvedený domov pro seniory je poskytovatelem zdravotních služeb. Na základě § 93 odst. 1 zákona o zdravotních službách se stížnost podává přímo poskytovateli zdravotních služeb, čili domovu pro seniory. Pokud s vyřízením stížnosti nebudete spokojeni, můžete podat stížnost zřizovateli zdravotnického zařízení, kterým bude s největší pravděpodobností krajský úřad. Více informací o podávání stížností naleznete na našich internetových stránkách zde.

Co se týče náhrady škody, můžete využít soukromoprávní žaloby k náhradě škody. §2911 občanského zákoníku stanovuje povinnost k náhradě škody v případě porušení zákonné povinnosti, čehož se zdravotní sestra, manipulující s Vaší matkou, dopustila. Pro případ, že byste se rozhodli zvolit tuto cestu, doporučujeme se obrátit na některého z advokátů, kteří se specializují na danou problematiku. Seznam advokátů naleznete zde.

Za zvážení také stojí dohoda o případném mimosoudním finančním odškodnění s domovem pro seniory. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS