Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Renta za pracovní úraz i po dalším onemocnění

Dobrý den,

V roce 2008 jsem měla pracovní úraz, kde jsem měla zlomené obratle th 7 a 8 a byla mi přiznaná renta (náhrada ztráty výdělku po skončení dočasné pracovní neschopnosti) a důchod 1 stupně.

Nyní mě pořád bolí záda tak od toho roku 2008, co se mi ten uraz stal, tak jsem jen měla kapačky a rehabilitace, léky a injekce. Teď se mi natolik přitížilo, že mně poslali na pet ct tunel, kde mi zjistili v zádech mnohočetný mielom a podrobuji se chemoterapii. Zvedli mi důchod na 3. stupeň invalidity, ale zrušili mi rentu, že se to už nevztahuje na pracovní úraz, i když mi lékař na hematologii napsal, že áada trpí a nemoc je nevyléčitelná, že mě ceká transplantace odběru buněk.

Chci se zeptat, jak pokračovat, aby mi renta zůstala, prac. úraz tam je a že se k tomu přidalo něco víc, řekl lékař že na rentu bych měla mít pořád nárok.

Děkuji za odpověď

jana

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel nemůžeme posoudit váš zdravotní stav, ale z právního hlediska je vaše situace následující. Tzv. renta (náhrada ztráty výdělku po skončení dočasné pracovní neschopnosti) je formou náhrady újmy zaměstance, kterou platí zaměstnavatel, pokud následky pracovního úrazu stále trvají. Jejím cílem je "dorovnat" příjmy zaměstance na úroveň, jakou by měl bez omezení daných pracovním úrazem.

Výše renty se proto odvíjí od skutečné výše příjmů zaměstnance, a může se měnit podle toho, jaké má příjmy. Pokud vám byl přiznán úplný invalidní důchod, patrně se zvýšil váš příjem, a renta proto mohla poklesnout.

K jejímu úplnému odebrání ale může dojít v případě, pokud dojde k tzv. změně poměrů na straně zaměstnance. Tou může být např. vznik dalšího onemocnění, které postihuje stejnou oblast. Pracovní úraz pak už nepřispívá ke zdravotním omezením, protože jejich jedinou příčinou je nová nemoc.

Pokud se domníváte, že se o tento případ nejedná, a že váš pracovní úraz nadále přispívá k vašim zdravotním problémům, je nutné domáhat se renty přímo na zaměstnavateli (tato oblast je mimo kompetence státních úřadů). Pokud nedojde k dohodě, bylo by nutné podání žaloby. Posuzování vašeho zdravotního stavu a jaký vliv na něj má pracovní úraz by potom záleželo na znaleckých posudcích předložených soudu.

Pokud uvažujete o zdravotním řešení, doporučujeme vám kontaktovat advokáta, opatřit si kopii vaší zdravotnické dokumentace a případně si vyžádat názor dalšího odborného lékaře (můžete mu ukázat vaši zdravotnickou dokumentaci, aby viděl průběh léčby), který vám může sdělit svůj názor ohledně úspěchu vaší žaloby.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.2.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS