Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Reklamace plomby u zubaře

Dobrý den, asi před 2 měsíci mě začal bolet zub. Zavolala jsem svému zubaři s tím, že mě bolí a chci se objednat. Bylo mi řečeno, že má momentálně plno, ale pokud je to akutní ošetří mě jeho žena se kterou sdílí ordinaci. Paní doktorka mi zub vyvrtala, dala bílou plombu a poslala domů. po pár dnech když mě zub bolel více ne před vyvrtáním jsem volala opět svému zubaři ten mi řekl, že už vůbec nemá čas a že se na mě podívá opět jeho paní. Řekla mi, že mě zub bolí, protože je asi potřeba vytrhnout nerv a když to nepomůže vytrhneme nerv u sousedního zubu. Zeptala jsem zda tím, že se nerv vytrhne se mi nějak zkazí zub, nebo něco podobného. Bylo mi řečeno, že to absolutně nic neznameá, že je to běžné. Ale stejně jsem řekla, že nerv vytrhnout nechci a odešla jsem. Našla jsem si jiného zubaře, po RTG mi řekl, že pod plombou je nerv v pořádku, pouze mi zubařka nechala v zubu pod plombou kus zubního kazu. Proto mě zub bolel a kdybych si nechala vytrhnout nerv je potřeba zub zajistit korunkou což mi vůbec neřekla. Takže má otázka spočívá v tom zda mám nárok na náhradu, protože mě plomba stála skoro 2000 ,- Kč u paní doktorky a nyní opět dalsí 2000,- Kč díky tomu, že jsem si zub musela nechat převrtat a přeplombovat. Děkuji

veverka

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz bychom rozdělili do dvou odpovědí:

Co se týče první plomby, ta byla zhotovena na základě uzavření smlouvy o dílo, která se řídí ustanoveními občanského zákoníku. Podle něj zhotovitel (zubařka) odpovídá za vady, které věc měla při její převzetí a také za ty, které se vyskytnou v záruční době. Tato záruční doba trvá šest měsíců, v této lhůtě musíte uplatnit právo z odpovědnosti za vady u zubaře.

Protože jste si nechala zub opravit jinde, měla byste od smlouvy odstoupit a žádat vrácení peněz

Co se týče plomby, kterou Vám zhotovil druhý zubař, nejdřívě bychom vám doporučili s lékařskou se dohodnout, odkázat se na hodnocení a názor druhého odborníka u které jste byla. Na jednání lékařky si také můžete stěžovat, což pro ni ve výsledku může znamenat pokutu, nebo také ztrátu oprávnění k provádění lékařského povolání. Více o podávání stížností se můžete dočíst zde. Pokud by domluva nebyla možná a mimosoudní jednání nikam nevedlo, doporučujeme Vám žalovat pro zásah do osobnostních práv. V tom případě Vám doporučujeme vyhledat advokáta, který se specializuje na medicínské právo.

Ten se nejprve pokusí o mimosoudní řešení sporu, tzn. že se se zubním lékařem, příp. zřizovatelem pokusí domluvit, jednání ze strany lékaře pak bývá uvážlivější. Advokáta můžete nalézt na internetových stránkách Potřebuji právníka nebo v seznamu advokátů České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

 

16.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS