Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rehabilitace

Dobrý den,

jsem od narození po dětské mozkové obrně. Můj stav vyžaduje, i podle neurologa a rehabilitačního lékáře pravidelnou rehabilitaci. Můj rehabilitační lékař mi ji předepisuje 2 krát týdně vždy po dvaceti. Píše mi ji tak, abych mohl bez přestávky docházet na rehabilitaci. To znamená, jakmile skončí jedna dávka po dvaceti, napíše mi další, s tím, že řekl, že musím na rehabilitaci chodit, aby nedocházelo ke zhoršení zdravotního stavu.

Víc, jak dvacet opakování mi prý najednou napsat nemůže. Problém je v tom, že rehabilitační zařízení mě nechce opakovaně přijímat a tak záměrně mezi jednotlivými rehabilitacemi dělá dvouměsíční pauzu, protože to nedostanou zaplacené. Po mém zjištění je stav údajně takový, že 1 sérii za pololetí dostanou uhrazenu v plné výši a další ve snížené výši.

Jedná se o rehabilitaci Vojtova metoda a jsem z obce P., kde není velké množství rehabilitačních zařízení pro dospělé, kde lze absolvovat tuto metodu, a když ano, tak pouze v modifikaci podle paní rehabilitační, kterou jsem také zkusil a nepřinaší mi výsledky, to je, zejména neuvolňuje mi spasmy ve svalech, a neodstraňuje bolesti. Navíc v jiných mě známých rehabilitačních zařízeních v v okolí nemají stoly pro Vojtovu metodu a provádějí ji na úzkých stolech, které pro toto cvičení nejsou vhodné.
Rád bych se zeptal, jestli rehabilitační zařízení může odmítnout pacienta po určitou dobu, z důvodu úhrady rehabilitačních cvičení pouze ve snížené sazbě, protože se rehabilituje v zařízení více než 2 krát za pololetí? Řeši to nějak právní úprava?
Navíc k dětské mozkové obrně se přidružily psychické problémy, to je organický psychosyndrom a při rehabilitaci potřebuji mít klid a ticho.
Jinak dochází po cvičení k bolestem, křečím a zhoršuje se pozornost a paměť. Mám já jako pacient s neurologickými a psychickými problémy právo na to, aby nehrálo rádio, bylo zavřené okno, pokud je venku hluk, ani jinak nebyl hluk po dobu cvičení?

Pravděpodobně je problém v přístupu rehabilitačního zařízení při neochotě pravidelně poskytovat rehabilitaci v mém případě. Protože, když jsem prosil, aby fyzioterapeutka zavřela okno, protože vedlejší dům revitalizovali a působili hluk vrtačkou, tak nechtěla s tím, že má alergii a musí mít okno otevřené, bylo září.

Když jsem to řešil s ředitelkou zařízení, tak ta stála na straně fyzioterapeutky, že si musím zvyknout. Nakonec jsem dosáhl, alespoń kompromisu. To znamená, cvičení trvá 45 minut s tím, že si fyzioterapeutka po dvaceti minutách vyvětrá. Z její strany to funguje tak, že dokořán otevře na deset minut jedno křídlo okna. Když se to stalo poprvé bylo září, ale to stejné dělala v listopadu, kdy už venku byla zima, a při cvičení mám být svléknutý do spodního prádla. Docházelo ke změně teploty uvnitř a bylo chladno Mám jako pacient nárok na určitou teplotu při cvičení ve spodním prádle? Je vůbec možné, aby někdo nesnesl ze zdravotních důvodů mít 45 minut zavřené okno? Má tam malinké děti a tam to asi vydržet musí.

Problém je v tom, že je tam jediná fyzioterapeutka, která umí Vojtovu metodu klasickým způsobem. Omlouvám se, že píšu takto obšírně, ale sám si nejsem úplně jistý jestli moje nároky jsou oprávněné, a když ano o jakou právní úpravu se mohu opřít a na koho se obrátit.

Děkuji za odpověd

tonda

Odpověď:

Dobrý den,

Rehabilitace je dle našeho názoru zdravotní službou podle zákona o zdravotních službách, který naleznete zde. Podmínky, za kterých může dojít k odmítnutí poskytnutí zdravotní služby, jsou upraveny v § 48 uvedeného zákona, finanční nevýhodnost pro poskytovatele mezi nimi uvedena není. Nemyslíme si tedy, že postup rehabilitačního centra vůči Vám je v pořádku. Pacient by neměl být "trestán" za nevýhodné smluvní podmínky sjednané mezi zdravotnickým zařízením a pojišťovnou.

Na druhou stranu je možností k odmítnutí přílišné pracovní vytížení rehabilitačního centra a to tak v případě, že Vás nebude chtít přijmout, může tvrdit, že má naplněné kapacity, pokud byste se domníval, že takový postup není založen na skutečnosti, máte možnost podat na rehabilitační centrum stížnost – bližší informace k postupu podání stížnosti naleznete zde. Bohužel se ale nedomníváme, že podání stížnosti by ve Vašem případě vedlo k budoucím dobrým vztahům s rehabilitačním centrem.

Jako možné řešení nás napadá požádat Vašeho rehabilitačního lékaře o předepsání rehabilitací ve větších sadách, nejlépe, aby byl pokryt celý rok, pokuste se zjistit z jakých důvodů ve Vašem případě nemůže předepsat více rehabilitací a zda by nešlo udělat výjimku. Pokud by Vám odpověď lékař nepřišla jako dostačující můžete se zkusit s dotazem obráti přímo na Vaši zdravotní pojišťovnu, protože omezení počtu rehabilitací může být zaneseno ve smluvních podmínkách mezi ní a lékařem.

K otázce teploty vzduchu v ordinaci odkazujeme na vyhlášku ministerstva zdravotnictví č. 194/2007 Sb., která ve své příloze stanovuje pro topnou sezónu (1. září - 31. května) teplotu pro ordinace na 24°C. Obdobně jako teplota je regulován i hluk a to nařízením vlády č. 272/2011 Sb. nejsme si ale jisti jak hlasitě je rádio zapnuto, zde vidíme spíše prostor pro domluvu. 

S pozdravem
Vaše Férová nemocnice

16.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS