Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeprava pacienta sanitkou - nebyla volná musel jet sám

Dobrý den,

obracím se na vás s nasledujicim dotazem. Synovi se stal úraz (rozdrcená patní kost). Záchranka ho odvezla do nemocnice, kde byl zrentgenován a prvotně ošetřen s tím, že je nutná operace nejlépe na specializovaném pracovišti, vzdáleném 130km. Na přepravu mu nebyla poskytnuta sanitka (prý neměli volnou) a dopravu si musel zajistit sám. Byl napíchán opiáty a odeslán soukromým automobilem (vezl ho kamarád) o prázdninách v neděli odpoledne/navečer v největší dopravní špičce. Cesta trvala téměř 3 hodiny, opiáty v cca 2/3 cesty přestaly fungovat, syn byl dopraven v ukrutných bolestech a ihned operován. Byl postup nemocnice správný? Neměla v takovémto případě povinnost zajistit rychlou přepravu, aby pacient zbytečně netrpěl?

Děkuji za odpověď.

Lenka K.

Odpověď:

Dobrý den,

posouzení, zda zdravotní stav Vašeho syna nezbytně vyžadoval přepravu sanitkou, je spíše otázkou zdravotnickou spíše než otázkou právní. Zvažte, zda se tedy neobrátit na zdravotníka nezávislého na nemocnici, odkud byl Váš syn převážen s dotazem, zda je pochybením zdravotníků, když v případě Vašeho syna nezajistili přepravu sanitkou.

Na druhou stranu pokud skutečně nebyly k dispozici volné vozy, nelze nemocnici přičítat nezajištění sanitky, zde by jako pochybení mohlo být vnímáno, že Vašemu synovi např. nenabídli hospitalizaci do doby, než se sanitka uvolní. O nedostatku sanitek můžete informovat pojišťovnu Vašeho syna, protože ta má povinnost zajišťovat dostupnost služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění, mezi které v případě nutnosti patří i přeprava sanitkou.

Na chování nemocnice můžete podat stížnost, ačkoliv označení "stížnost" zní velmi kriticky vůči chování nemocnice, tak se jedná o institut, který nemocnici umožní vyjádřit se k Vámi vnímanému pochybení a sjednat opatření, která zabrání opakovaní uvedené situace. Více k podávání stížností naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

31.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS