Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku

Dobrý den, již jednou jste mně poradili, proto se na Vás znovu obracím. Rehabilitační lékařka mně na "Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku" předepsala vložky ortopedické-speciální, kód 16-0000971. Tuto pomůcku rehabilitační lékařka předepsat může, mám u ní kartu 2 roky, její ordinaci jsem za toto období navštívila 6×. Pomůcku mně sice předepsala, ale měla k tomu výhrady. Cituji: "píši Vám to pouze z důvodu, že u mě máte kartu"-"už tady ani nebydlíte"(mezitím jsem se přestěhovala do jiného okresu)-"musela byste přímo v naší nemocnici absolvovat rehabilitace". Zkrátka mně naznačila, že už k ní v této záležitosti nemám chodit. Přitom na tuto pomůcku mám nárok 2× ročně. Věděla jsem hned, že její výše uvedená tvrzení nejsou pravdivá. Proto jsem se osobně zašla informovat do zdravotní pojišťovny, kde mně to revizní lékař potvrdil. Samozřejmě již neexistuje podmínka spádovosti ani nutnost absolvování rehabilitací v daném zařízení. Rehabilitační lékařku jsem e-mailem na tyto skutečnosti upozornila". Ta mně pouze odepsala "děkuji za Váš e-mail". Žádné vyjádření. Když jsem se na tento problém ptala jiného lékaře, sdělil mně: "to víte, každá ordinace má své limity". Takže se chci zeptat, pokud dle indikace mám na výše uvedenou pomůcku nárok, zda ji příslušný lékař "musí předepsat". A nebo jenom "může předepsat". Jestli je to jeho povinnost nebo ne. Potom se mně může stát, že postupně obejdu 5 lékařů, kteří mohou tuto pomůcku předepsat, ale každý z nich mně řekne, že na pomůcku sice nárok mám, ale předepisovat mně ji nebude. Ať se obrátím na jiného lékaře. Takže to nakonec dopadne tak, že si budu muset pomůcku zaplatit sama z invalidního důchodu. Děkuji

Jarmila

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká úhrady zdravotních pomůcek ze zdravotního pojištění. Zákon stanoví, jaké zdravotnické pomůcky jsou hrazeny ze zdravotního pojištění a za jakých podmínek.

Ze zdravotního pojištění jsou hrazeny pouze individuálně zhotovované ortopedické vložky a vložky ortopedické – speciální,  které pacientovi předepíše ortoped, ortopedický protetik nebo rehabilitační lékař na poukaz. Nejsou hrazeny žádné sériově vyráběné vložky a ortopedické pomůcky do obuvi, pojišťovna na ně ani žádnou formou nepřispívá.

Ve Vašem případe byli předepsány vložky ortopedické speciální, které jsou hrazeny ve výši 80 % z konečné ceny, maximálně však 2 páry ročně. Vložky ortopedické speciální jsou vložky dle sejmutých měrných podkladů s korekcí pro složité vady, lodičkové, jazýčkové, s klínky, se zarážkami, plastické, regulační, extenční atd.

Na základě posouzení Vašeho zdravotního stavu Vám lékař může vystavit poukaz. Předepsaná pomůcka může podléhat schválení revizním lékařem, co však není Váš případ. Z tohoto vyplývá, že lékař danou povinnost předepsat pomůcku nemá. 

Pokud  má Vaše rehabilitační lékařka problém s  vydáním „Poukazu na léčebnou a ortopedickou pomůcku“, můžete proti ní brojit jinak, a to stížností k: 

  • České lékařské komoře, vzhledem k tomu, že lékařka odmítá vyšetřit svého pacienta (poskytnout zdravotní služby),
  • nebo ke krajskému úřadu jako registrujícímu správnímu orgánu. Ten ale může rozhodnout, jen pokud napřed podáte písemnou stížnost přímo lékařce jako poskytovateli zdravotních služeb. Ta vás musí informovat o tom, jak vaši stížnost vyřídila, a pokud s jejím vyřízením nebudete spokojeni, můžete se obrátit na krajský úřad, nebo na zdravotní pojišťovnu pacienta, když lékařka neposkytuje zdravotní služby, na které má pacient ze zákona nárok. 

Jak postupovat při podávání stížností popisujeme zde.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7004. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

Váš dotaz v anonymizované formě, včetně naší odpovědi naleznete zde: http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/souhlas-a-rozhodovani-pacienta-32/n--7004.html

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

31.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS