Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pokažená operace žlučníku a upravená lékařská zpráva

Dobrý den,

dne 23.1.2015 byl operován můj blízký příbuzný. Podstoupil laparoskopickou operaci žlučníku. Již druhý den po operaci nastaly komplikace. Ošetřující lékař se nechal zapírat, nechtěl s námi komunikovat. Když jsme jej po 3 dnech zastihli, byl arogantní a informace o zdravotním stavu byly nedostatečné, respektive nám nic kloudného neřekl. Sehnali jsme si odborného lékaře, který prostudoval zdravotní dokumentaci a oznámil nám, že je napsaná tak, že bylo vše v pořádku. Můj příbuzný je ještě dnes v nemocnici na jednotce intenzivní péče a již byl po 4 re operován. Je nějaký způsob, jak s tímto bojovat? Pokud je dokumentace napsaná "že vše bylo v pořádku"?

Děkuji velice za odpověď.

Tereza

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se setkali s takovým přístupem.

Před tím, než se odhodláte k dalším krokům, Vám doporučujeme vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace a využít konzultace odborníka - dalšího lékaře, kterému důvěřujete. Můžete se tak dozvědět informace o tom, jak reálná je šance domoci se odškodnění, prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. Pokud si myslíte, že zdravotnická dokumentace neodpovídá skutečnosti, tak můžete zkusit nechat si vypracovat znalecký posudek. Nicméně za tento posudek budete muset zaplatit. Znalce si můžete najít ze seznamu znalců, který je přístupný na internetové stránce  justice.cz.Dále by bylo dobré zkusit získat svědectví dalších lékařů a zdravotnického personálu, které byl při operaci přítomen. Pokud se Vaše podezření znaleckým  posudkem potvrdí, tak se obrať na nemocnici s možností mimosoudního vyrovnání. Pokud to nemocnice odmítne, tak se můžete obrátit na soud.

Zvašeho popisu vyplývá, že zde je také možnost finančního odškodnění, se kterým Vám pomůže buď advokát nebo mediátora. Bude nejspíš potřeba odborného posudku od jiného lékaře. Pokud se nepodaří problém vyřešit žádnou z těchto cest, bude na místě podat stížnost.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS