Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení personálu nemocnice

Dobrý den,

ráda bych se Vás zeptala, zda se náš případ dá hodnotit jako pochybení personálu nemocnice. Otec je časově dezorientovát, pohyblivý, ale slabý pro chůzi a je dlouhodobě umístěn na LDN. Při podávání stravy ho personál usadí do křesla, dá mu talíř s jídlem a z pokoje odchází. Během takové chvíle se otec údajně z křeslem převrátil a zlomil si krček stehenní kosti. Zda se to stalo skutečně takto, je otázkou. Lékař nás o úrazu informoval až o týden později a personál se snažil další přibuznou přemluvit, aby nám o úrazu neříkala.
Máme v tomto případě šanci uspět s klasifikací "pochybení nemocnice/personálu" a popř. i odškodným pro finanční zajištění další zdravotní péče?

Děkuji za odpověď.
 

Lenka

Odpověď:

Dobrý den, 

bohužel touto formou nemůžeme přesně  vyhodnotit, zda ve Vašem případě došlo k pochybení nemocnice, či nikoliv. Domníváme se ovšem, že by způsob jakým ke zranění Vašeho otce došlo, měl být zaznamenán ve zdravotnické dokumentaci. Doporučujeme Vám nahlédnout do dokumentace namístě si ji ofotit a případně i vyžádat si z ní opis, ověřit si, zda byla vedena v souladu se zákonem a zda v ní nic nechybí. Zdravotnickou dokumentaci můžete následně konzultovat s nezávislým oborníkem (např. jiný lékař), který Vám může lépe osvětlit, zda došlo k pochybení či ne.
Pokud byste chtěla znát nejen názor jiného lékaře, ale i si nechat udělat konkrétní znalecký posudek (který bývá ale o hodně dražší), pak se můžete obrátit na jakéhokoliv znalce v daném oboru. Kontakty najdete např. zde v seznamu znalců

Pokud se dozvíte, že k pochybení došlo, doporučujeme Vám situaci s nemocnicí řešit v prvé řadě smírnou cestou (můžete mimosoudně požadovat omluvu nebo finanční oškodnění) Pokud by to k ničemu nevedlo, můžete podat stížnost ke zřizovateli zařízení, nebo k České lékařské komoře (blíže viz Stížnosti).

V případě, že by ani jedno z nabízených řešení nebylo účelné a nebyla Vám nahrazena způsobená škoda, mohla byste se jí domáhat nejprve smírnou cestou prostřednictvím  mediačního řízení, případně podat žalobu na náhradu škody k soudu. Více o mediacích ve zdravotnictví se dočtete zde a můžete se obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR.  Pokud se rozhodnete pro soudní řízení, je vhodné věc předem konzultovat s advokátem, který se v problematice zdravotnického práva vyzná. Řízení před soudem je obvykle složité a nákladné, a je proto potřeba zvážit i to, jak vysoká škoda vznikla.

Příznivou zprávou nakonec je, že pokud byste ve sporu uspěli (ať už mimosoudně či v soudním řízení), tak Vám ze zákona náleží i náhrada účelně vynaložených nákladů, které jste ve spojení se svým nárokem musela vynaložit (např. cena znaleckého posudku apod.). Musíte je ovšem v řízení uplatnit. 

Vaše Férová nemocnice

8.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS