Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení nemocnice při úrazu pacienta

Dobrý den, možná jsem vybral špatný web, ale snad mi dokážete poradit.
Nyní nepíšu o události, která se stala nedávno, ale je to už chvíle zpátky.
Můj dědeček byl v nemocnici na lůžku a měl teploty, byl nemocný, měl špatné orgány, vedle něj byl muž, měl prý jen zlomenou nohu a když ho pustili tak si vesele před nemocnicí vykuřoval cigatery, ale o něj se starali, jako by mu šlo o život, což se stalo mému dědečkovi, protože se o něj nebyli schopni postarat, tam, kde se o něj měli starat, komunikoval s námi, byl šťastný, když jsme tam byli, ale jednoho osudného dne nám zavolali, že spadl na hlavu a praskla mu lebka, měl krvácení do mozku, když jsme se zeptali, co se mu stalo, tak nám řekli že uklouzl v koupelně, což byla skoro o 20 metrů dál a že se nemůžou starat o všechny, co tam jsou, ale děda nemohl vůbec chodit, museli jsme mu vždy pomoct alespoň si sednout na postel, když ležel. Není možné, aby ušel 20 metrů a ještě si otevřel dveře bez něčí pomoci, já a babička si myslíme, že spadl totiž z lužka a oni si vymysleli, že spadl v koupelně, protože měl teploty a když má teploty, tak se mu zdály i ruzné nesmysly. Poté, co se děda probral už po urazu, tak říkal, že se mu zdálo, že jde doma něco opravovat :( ,což mě dost štve, že řekli že se nemůžou starat o každého. V tuto chvíli by bylo možná pozdě něco namítat nemocnici, ale nevíte co by se dalo dělat ? Nejsmutnější na tom je, že dědeček opravdu umřel a já za to viním tu nemocnici. Omlouvám se, jestli píšu špatně třeba mi dokážete poradit.

honza447

Odpověď:

Dobrý den,

Je nám velmi líto, co se stolo Vašemu dědečkovi, pokusíme se Vám poradit, jak můžete v tomto případě postupovat.

Pokud jste tak již neučinili, můžete požádat o kopii zdravotní dokumentace Vašeho dědečka, která může být podkladem pro další postup. Na kopii máte jako osoba blízká nárok (musíte ale počítat například s poplatkem za pořízení kopie, tento poplatek by ale neměl být neúměrně vysoký). Případně si můžete zdravotnickou dokumentaci ofotit foťákem.

Dokumentaci je povinna nemocnice uchovávat po dobu 10 let od smrti pacienta (lůžková péče, i zdravotnická dokumentace ošetřujícího, praktického lékaře). Z dokumentace se například dozvíte, kdo se o Vašeho dědečka staral po úrazu, jak lékař postupoval v péči atd.

V prvé řadě můžete podat stížnost na nemocnici, kterou adresujte vedoucímu zařízení. Ve stížnosti uveďte, v čem spatřujete pochybení nemocnice, pokud možno označte konkrétní lékaře nebo zdravotní sestry, kteří se na pochybných úkonech podíleli. Ve stížnosti můžete žádat jak finanční odškodnění, tak i formální omluvu za pochybení lékařů. Vzor stížnosti naleznete na stránkách Férové nemocnice zde. Pokud si nejste jistý s formulováním stížnosti, můžete se také obrátit na advokáta, který se případně i zdravotnickým právem zabývá a pomůže Vám sepsat požadavky (např. konkrétní finanční částku). Vhodného právníka / advokáta naleznete buďto ve vyhledávacím formuláři České advokátní komory nebo na stránkách Potřebujiprávníka.cz.

V dotazu nezmiňujete, jak už je to dlouho od úrazu, případně od smrti Vašeho dědečka. Toto může mít například vliv na soudní vymahatelnost finanční kompenzace nebo na možnost podat stížnost k České lékařské komoře (pokud by šlo o pochybení lékaře, tuto stížnost lze podat do jednoho roku od pochybení).

Pokud by Vám nemocnice nevycházela vstříc nebo Vám stížnost zamítla, můžete podat odvolání ke zřizovateli nemocnice (= krajský úřad).

Pokud zvažujete kroky směrem k podání žaloby, doporučujeme tento postup zkonzultovat s advokátem, který Vám pomůže zhodnotit situaci a možnou úspěšnost žaloby. Vedení soudního sporu je časově i finančně nákladné, proto tento krok zvažte.

Vaše Férová nemocnice

15.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS