Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře při porodu

Dobrý den,
chci se zeptat jak postupovat, když si myslíme, že došlo k pochybení nebo zanedbání péče o novorozence po porodu? Dostal zástavu a bohužel už asi nebude zdravý. Předem děkuji

noda

Odpověď:

Dobrý den,

velmi nás mrzí, jakou situaci musíte řešit.

V prvé řadě Vám doporučujeme zajistit si kopii zdravotnické dokumentace a na základě ní se poradit s právníkem, který se specializuje na medicínské právo, na co máte skutečně nárok. Právníka můžete vyhledat na stránkách České advokátní komory zde a zde.

Podle našeho názoru můžete na lékaře, který pochybil, podat stížnost. Vzory stížností naleznete na našich webových stránkách. Bylo by vhodné si s lékaři, na které podáváte stížnost nejprve promluvit.

Lékař, který způsobil zhoršení zdravotního stavu Vašeho dítěte, je podle našeho názoru také povinnen nahradit újmu na zdraví v podobě náhrady škody. Zkuste se s lékařem, resp. zdravotnických zařízením, ve kterém lékař působí, nejprve dohodnout na náhradě škody v penězích, která by se Vám jevila dostačující. V případě neúspěchu podejte žalobu na náhradu škody na zdraví u příslušného okresního soudu.  V každém případě by ale bylo dobré obrátit se na advokáta, který má zkušenosti v oblasti medicínského práva. Řešení sporů před soudy může totiž být velmi složité a nákladné. Více o řešení sporů soudní cestou naleznete zde.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

24.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS